Арабська пахлава (баклава) з фиасташками

Пахлаву роблять різних форм і з різними горіхами, найголовніше, щоб солодкість добре просочилася лимонним сиропом. Цю пахлаву можна подати на будь-який стіл і в будь-свято.

Інгредієнти

Для тіста:
Яйце — 1 шт.
Борошно — 250-300 гр.
Вода або молоко — 70 мл
Вершкове масло — 1 столова ложка з гіркою розм’якшене
Сіль — щіпка
Для сиропу:
Вода — 100 мл
Цукор — 100 гр.
Лимон — 1 столова ложка
Мед — 1 чайна ложка
Для змазування тіста:
Вершкове масло — 60 гр.
Для начинки:
Волоський горіх — 100 гр.
Фісташки — 100 гр.
Цукрова пудра — 80 гр.

Як приготувати Арабська пахлава (баклава) з фиасташками

Історія пахлави або як її ще називають баклави, починається з давніх часів. Рецепт вперше придумали ассірійці. Пізніше для додання ще більш солодкого смаку греки зробили тісто тонше – як аркуш паперу, завдяки цьому баклава тане в роті.

У Туреччині збереглася дата виготовлення першої баклави. Це було в 1453 році у часи, коли країною правили султани, потім цю солодкість почали готувати і в арабських країнах. У кожній країні свої традиції в приготуванні цієї солодощі, у цій статті буде описано класичний і покроковий спосіб приготування арабської пахлави.

Баклаву роблять різних форм і з різними горіхами, найголовніше, щоб солодкість добре просочилася лимонним сиропом. Цю пахлаву можна подати на будь-який стіл і в будь-свято.

Покроковий рецепт

У казан налити води, насипати цукор, розрізати лимон на дві половини, видавити сік і поставити на вогонь до повного розчинення цукру. Сироп повинен вийти густим і з солодким лимонним смаком.

Поки в казані готується сироп, потрібно приготувати тісто, насипати борошно на дошку і зробити в муці поглиблення. Туди розбити яйце, сіль, розм’якшене масло і почати місити тісто. Потім додати трохи води, продовжувати замішувати тісто.

Дивіться також:  Пахлава бакинська

Тісто місити до такого стану, щоб воно було пластичним. Дати тісту 20 хвилин відпочити.

Після приготування тесту, потрібно підготувати начинку. Волоський горіх і фісташки, очищені від шкаралупи, порубати на невеликі шматочки (можна зробити це на блендері). Змішати з цукровою пудрою.

Вершкове масло розтопити і змастити деко. Тісто розділити на 8 кульок розміром з яйце. Розкачати кожен шар тіста, щоб воно вийшло завтовшки з аркуш зошита, тобто максимально тонко, наскільки це можливо.

Покласти на деко розкатане тісто від 1 кульки і змастити вершковим маслом. Зверху викласти тонкий шар начинки з горішків і цукрової пудри. Покрити іншим пластом тіста. Теж зробити з іншими частинами тесту. Викласти пласт тіста, змастити вершковим маслом, посипати начинкою і т. д.

Пахлаву нарізати по діагоналі, ромбами. Це потрібно для того, щоб пізніше випічку полити сиропом і просочити пахлаву. Поставити в духовку на 30-40 хвилин при температурі 200 градусів.

Поставити в духовку на 30-40 хвилин при температурі 200 градусів.

Після готовності, полити раніше приготовлений остиглий сироп на пахлаву. Поверхню посипати порубаними фісташками. Залишити пахлаву просочитися. Подавати до чаю. Приємного апетиту!

Дивіться також: