Фасолада – грецький квасолевий суп з томатами

Цей густий квасолевий суп з томатів та інших овочів, приготований «на воді», але з додаванням великої кількості ароматного оливкової олії, дуже популярний в Греції і на Кіпрі.

Інгредієнти

вода — 1-1,5 л
морква — 1 шт. велика
корінь селери — приблизно 150 г
помідори — 2 шт. великі і стиглі
оливкова олія — 3 ст. л.
часник — 2-3 зубчики
сіль — за смаком
зелень петрушки, базиліка, орегано і ін. — по смаку

Як приготувати Фасолада – грецький квасолевий суп з томатами

Цей суп з квасолі, томатів та інших овочів, приготований «на воді», але з додаванням великої кількості ароматного оливкової олії, дуже популярний в Греції і на Кіпрі.

І це не дивно, тому що він відрізняється густотою і поживністю. Більше того – він може бути не тільки першим блюдом, але і другим, а також гарніром. Достатньо зменшити кількість рідини, а квасолі та інших складових покласти в каструлю побільше.

Також кажуть, що подібні супи греки навчилися варити ще в глибоку давнину. Хто знає, може, й сам Гомер тамував голод густий квасолевої юшкою! Але досить лірики – приступимо до практики.

Покроковий рецепт

Загальновідомий факт – квасоля слід замочити в холодній воді напередодні ввечері. Якщо ви використовуєте квасоля різних сортів, замочуйте її поетапно. Спочатку саму тверду, потім, з інтервалами в годину-два, додайте в каструлю ту, що вимагає меншого часу замочування. Злийте воду, в якій була замочена квасоля. Промийте квасолини і залийте зазначеною кількістю свіжої холодної води. Поставте каструлю на плиту і включіть максимальний нагрів. Після закипання зменшіть нагрів до середнього і варити квасолю до напівготовності. Сіль додавайте саме на цьому етапі.

Дивіться також:  Грибний суп зі свіжих грибів

Моркву і селеру наріжте кубиками. Наріжте часник тонкими пластинками. Моркву, селеру і часник пригасите в оливковій олії. Потім додайте овочі і масло в каструлю.


Варіть суп до повного розм’якшення квасолі (приблизно близько години).

Помідори необхідно очистити від шкірки і також нарізати кубиками. Після чого відправте їх в каструлю, зменшивши нагрів до мінімального, і поваріть ще хвилин 5.


Тепер вимкніть нагрів, закрийте каструлю кришкою і дайте юшки настоятися хоча б 15 хвилин.

Перед подачею додайте в квасолевий суп мелконарезанного пряну зелень.