Сірий горох з шпеком (гарнір)

Просте у приготуванні блюдо з латиським характером

Інгредієнти

Сірий горох сушений — 1 стакан
Копчена свиняча грудинка — 300 г
Ріпчаста цибуля — 1 велика головка
Рослинне масло — 5 столових ложок
Сіль — 1 чайна ложка
Чорний мелений перець — за смаком

Як приготувати Сірий горох з шпеком (гарнір)

Хочу вас познайомити з блюдом, яке ви не знайдете ні в одній іншій кухні світу, крім латиської. Справа в тому, що вихідний продукт для його приготування – власне сірий горох (лат. pelēkie zirņi) – можна зустріти в продажу тільки в Латвії. Кажуть, що хтось колись нібито бачив його в литовському магазині, але це, звичайно ж, байки. Або його туди завезли помилково.

Незважаючи на те, що продукти, необхідні для цієї страви дуже прості, їх зовсім небагато і знайдуться вони в будь-якому латвійському магазині, сірий горох з шпеком у латишів вважається святковим блюдом, адже в старовину латиші були бідними, і м’ясо у них на столах з’являвся вкрай рідко, тільки по великих святах.

Зазвичай для цієї страви беруть сушений сірий горох. У магазинах він продається в пачках по 0,5 – 1 кг, а на ринку можна знайти і на вагу. Є у продажу і приготований сірий горох – варений або консервований, але я в цьому рецепті покажу приготування страви з сушеного гороху. Я взяв великий горох, але якщо ви будете готувати дрібний, час приготування потрібно буде зменшити приблизно на чверть.

Я зазвичай використовую при приготуванні свинячу грудинку холодного копчення, таку, щоб в ній було приблизно однаково сала і м’яса. Смачно виходить і з пирожкового шпека, який також є в магазинах. Можна вибрати будь-який інший жирний м’ясний продукт, навіть звичайне свиняче сало. Російськомовні мешканці Латвії його зазвичай називають на німецький манер – шпек, а не шпик, як звикли жителі Росії. З німецької мови, напевно, прийшов і латиське назва цього продукту – speķis.

Дивіться також:  Фарширований картопля по-селянськи з зеленню, шпиком і сиром

Покроковий рецепт

Насамперед, сірий горох потрібно промити і замочити в чистій холодній воді мінімум на 2 години, а в ідеалі – годин на 10, щоб він добре розбухнув і став м’якшим. Води потрібно наливати за обсягом раз в 7-8 більше обсягу самого гороху.

Набряклий, разгладившийся і потемнілий горох ставимо на вогонь в тій же воді, в якій він у нас стояв весь цей час. Сіль у воду поки додавати не можна! Доводимо до кипіння і варимо під кришкою на повільному вогні 45-50 хвилин. Тільки по закінченні цього часу додаємо у воду чайну ложку солі і варимо ще 10-15 хвилин.

Поки горох вариться, займемося іншими продуктами. Ріжемо невеликими кубиками (4-5 міліметрів) свинячу грудинку.

Нарізаємо цибулину приблизно такими ж кубиками.

Грудинку викладаємо на суху гарячу сковороду і обсмажуємо до того моменту, коли з сала вже став рясно вытапливаться жир, але він ще не перетворився в сухі шкварки.

Цибулю обсмажуємо окремо на рослинному маслі до м’якості і прозорості. У процесі смаження потрібно додати пару щіпок солі.

Готову грудинку і цибулю змішуємо в одній ємності.

Зливаємо воду, розкладаємо горох по тарілках, зверху на нього викладаємо шпек, рясно поливаємо витопленим жиром і кличемо сім’ю на обід. До речі, у Латвії до сірого гороху прийнято подавати склянку кефіру. Приємного апетиту – labu ēstgribu!