Молдавські пиріжки (Вэрзэре) з картоплею і потрошками

Молдавські пиріжки (Вэрзэре) з картоплею і потрошками – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Кількість інгредієнтів на начинку я пишу приблизно, завжди роблю її душі, адже начинку можна і так з’їсти. Головне, щоб більше було.

Інгредієнти

Борошно – 250-300 гр
Тепла вода – 100 гр
Рослинне масло – 100 гр
Сіль в тісто – щіпка
Картопля – 1 кг
Курячі потрухи – 300 гр Беріть на свій розсуд, у мене було стільки
Цибуля – 1 шт
Сіль перець в начинку за смаком
Жовток – 1 шт для змащування пиріжків
Молоко – 2 ст. л. для змащування пиріжків
Чорний кунжут – 3 ст. л. для присыпке

Як приготувати Молдавські пиріжки (Вэрзэре) з картоплею і потрошками

Пиріжки по даному рецепту я готую вже давно. Перше, що мене підкупило – це незвичайна і в теж час просте тісто. Його основою є соняшникова олія, саме за рахунок нього пиріжки виходить ніби листкові. З начинкою я люблю експериментувати, але роблю такі пиріжечки тільки солоними. Я готувала Вэрзэре з капустою, картоплею, фаршем, грибами. Практично завжди я брала за основу картопляне пюре, до нього додавала смажений лук і що з перерахованого. До речі таке тісто я готую і на штрудель, з ним абсолютно немає клопоту, а за смаком дуже схоже на класичний пиріг німецької кухні.

Пиріжки сьогодні буду готувати з картоплею і курячими тельбухами, у мене виявилися в холодильнику печінка, курячі шлуночки і сердечка. Ось я подумала, чому це все не пустити на мої улюблені пиріжки? З начинкою думаю все зрозуміло, нижче будуть кроки приготування, а ось на тісто нам знадобиться: борошно 250-300гр, тепла вода 0,5 склянки, стільки ж олії і щіпка солі. Стакани у мене десь по 200 гр. Не варто боятися такої кількості рідини по співвідношенню з борошном, за рахунок масла тісто відразу ж схопитися, воно не буде липнути до рук і його можна буде тонко розкачати.

Покроковий рецепт



Готувати пиріжки я починаю з начинки, хоч по правильності краще почати з тесту і дати йому відпочити, але сьогодні я роблю саме так. В першу чергу я ставлю варити сердечка, шлуночки і печінку, адже ці інгредієнти потрібно готувати довго, щоб вони були м’якими. Печінка готується значно швидше, тому її виймаємо раніше. Паралельно ставимо отвариваться картоплю і обсмажуватися порізану цибулю.



Вистиглі я подрібнюю в блендері, картопля мну в пюре, все це змішую, додаю обсмажену цибулю солю і перчу за смаком. Залишаю начинку остигати і приступаю до тесу.

У борошно додаємо всі інгредієнти, послідовність я не витримую, з таких продуктів тісто не може не вийде. Стіл, на якому будете місити краще не посипати борошном, масло все одно його з’їсть, краще вмочити руки і змастити стіл маслом. Воно повинно бути одним цілим і не липнути до рук. Після відправляємо в тепле місце відлежатися.





Відпочиле тісто розділяємо, зручним вам способом, на рівні кульки, це і будуть наші пиріжки. Ще раз нагадаю, борошно я не підсипаю, краще взяти рослинне масло. Кожен кульку починаю розкачати в тонкий лист, викладаю в нього начинку, начинки не шкодуємо і повертаю, як млинці.

Підготовлені пиріжки я викладаю на змащене маслом деко змащую жовтком з молоком і посипаю кунжутом. До речі, зазвичай я нічим не присипаючи, тому все залежить від Вашої фантазії. І ставлю пиріжечки в попередньо розігріту духовку 180 градусів на 25 хвилин. Але краще час готування визначати виходячи зі своєї духовки, комусь знадобиться менше часу, комусь більше. Якщо тісто зовсім тонко раскатано, то і пропечуться пиріжечки швидше.

А ось і наші красені. Приємного апетиту!