Кіш — відкритий пиріг з розсипчастим тестом після випікання.
Інгредієнти
Маргарин для випічки – 125 г охолодженого (або вершкового масла) | |
Борошно – 250 г вищого сорту (просіяної) | |
Яйця курячі – 1 шт. | |
Сіль – щіпка |
Традиційний рецепт цього пирога з’явився в Лотарингії у французьких володіннях (хоча, це спірне питання, так як Лотарингія в середні століття була Німеччиною і вже пізніше відійшла до Франції). У давні часи цей пиріг робили з тих продуктів, що залишалися не з’їденими на столі. Саме ж готувалося тісто з найпростіших інгредієнтів. Іноді його готували навіть просто із залишків хліба. З хлібного тіста робили кошичок, складали в кошик все, що залишалося на столі, і заливали збитими яйцями і молоком. Виходило щось, на зразок омлету в тесті. Поступово, готуючи цю випічку протягом багатьох років, пиріг набував все нові і нові зміни в рецептурі та досяг повної досконалості. Хоча як знати, може ви придумаєте щось смачніше?
При готуванні кіша ви можете повністю віддатися фантазії, враховуючи наявність продуктів у своєму холодильнику. Адже начинку можна приготувати абсолютно будь-яку, з овочів, риби, яєць, з шматочками м’яса, морепродуктів або просто з сиром і вершками.
Покроковий рецепт
125 г охолодженого маргарину нарізати на невеликі шматочки (або натерти на крупній тертці), змішати з 250 г просіяного борошна.
1 куряче яйце збити виделкою в окремій посуді.
Вилити збите яйце в миску з борошном і маргарином.
Замісити тісто в кулю. Тісто має вийде еластичне і не липнути до рук (при необхідності додайте трохи борошна, але не переборщіть, щоб випічка не вийшла занадто жорсткою). Загорнути тісто для кіша в харчову плівку або в поліетиленовий пакет, прибрати в холодильник на 30 хвилин (якщо ви поспішаєте можна прибрати тісто в морозильну камеру на 15 хвилин). Ця процедура необхідна, щоб тісто трохи «схопилося» і не «попливло», так як основу його становить маргарин / масло і після замісу тіста, маргарин/ масло тане від тепла рук.
У форму викласти тісто (я використовую скляну форму діаметром 27 см, висотою 3 см). Розподілити тісто по дну і сформувати бортики. Викласти начинку, яку вам сьогодні хочеться приготувати. Запікати кіш від 30 до 45 хвилин в залежності від форми, начинки і розмірів пирога. Поради: Якщо ви використовуєте залізну форму і плануєте пиріг витягувати, змастіть форму вершковим маслом. Якщо використовуєте керамічну, то зазвичай з неї пиріг не виймається, а ріжеться прямо в ній (і на стіл красиво подати). Якщо використовуєте силіконову форму – змащувати немає необхідності, так як з такої форми пироги самі «вискакують». Заздалегідь кіш випікати немає необхідності (основу без начинки), тісто настільки тонке, що і так пропікається.
Подавати кіш можна як гарячим, так їх холодним, як одразу (день у день), так і на наступний день – завжди смачно! Кіш відмінно підходить до щільного сніданку, обіднього столу, в якості закуски на святковий стіл, на полудень, до різних страв, з вином. Готуйте такий чудовий пиріг і завжди будете у виграші! Удачи з тестом!