Варення з кизилу

Варення з кизилу – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Як приготувати Варення з кизилу

Кизилове варення часто вважається елітним продуктом. Але склад у нього найпростіший: цукор, кизил і вода. На кожен кілограм ягоди потрібен буде один кілограм цукру і стакан води для приготування цукрового сиропу. І ще знадобиться деякий додаткову кількість цукру, приблизно 160-170 грам на один кілограм кизилу, який пішов на варення. Виходите з того, що на три кілограми ягоди треба буде ще півкіло цукру.

Спочатку, природно, кизил треба вимити, очистити від плодоніжок. Добре, якщо від третини до половини ягід трохи недозрілі, варення вийде смачнішим.

Беремо будь-який посуд відповідного обсягу, засипаємо цукор, розводимо водою з розрахунку один стакан води на кілограм цукру і доводимо до кипіння, періодично помішуючи. Цукор швидко розчиняється, і незабаром сироп закипить.

Після того, як сироп закипів, можна засипати туди кизил з розрахунку один кілограм ягоди на один кілограм використаного для сиропу цукру. Помішуємо. Тепер все це у нас повинно знову закипіти. Та з моменту закипання будемо варити 20 хвилин. Занадто бурхливо варення кипіти не повинно, потрібно варити на повільному вогні, так що слідкуйте за потужністю плити.

Після двадцяти мнуть кипіння ми припиняємо варити, всі вимикаємо і залишаємо варення на вісім годин, як раз до ранку. Вранці знову приступаємо до варіння.

Беремо наше “додаткове кількість цукру, який ми приберегли, і висипаємо в варення. Розмішуємо, доводимо до кипіння і варимо ще двадцять хвилин. Це буде остання варіння. Тепер варимо на середньому мул і навіть сильному вогні, варення від цього піниться. У час варіння варення помішуємо, без нагляду лишати не можна, інакше може втекти.

Взагалі, рецептура це річ умовна. Вона не може врахувати соковитість ягід або їх сорт. А перевірити варення на готовність можна за допомогою блюдця і краплі цього самого варення. Просто зачерпываем ложкою трохи варення, капаємо крапельку на блюдце і даємо трохи охолонути. Повертаємо блюдце, щоб поверхня змістилася по відношенню до вертикалі на кут 45 градусів, краще приблизно на 60. Крапля не повинна розтектися, або текти дуже слабо. Це буде означати, що варення у нас готове, можна розливати по банках.

Тут ми не вказуємо, що банки потрібно попередньо стерилізувати і не описуємо процедуру стерилізації.

Гаряче варення може здатися рідким, але при охолодженні воно густіє.