Якщо у вас намічається сімейний або романтичну вечерю, і ви не знаєте, яку страву подати до столу, то радимо приготувати жульєн. Це блюдо французьких кухарів вже давно і по праву користується популярністю, його сміливо можна назвати класикою кухарського мистецтва.
Інгредієнти
Куряче філе – 350 гр | |
Гриби – 250 гр | |
Сир – 80 гр | |
Масло рослинне – 35 мл | |
Борошно – 1 ст. ложка | |
Майонез – 100 мл | |
Сіль – за смаком | |
Чорний мелений перець – за смаком |
Природно, що кожен кухар готує жульєн по-різному. Є, звичайно ж, свої секрети в приготуванні жульєна. Найчастіше готування «справжнього» жульєна передбачає складний процес, але для початківців хазяєчок «припасені» нескладні рецепти цієї страви. Так, в запропонованому рецепті використовується відварна курятина, гриби, майонез, сир (можна взяти і плавлений). Ці прості інгредієнти дозволять вам без особливих витрат на продукти, приготувати смачний і смачний жульєн, який можна запропонувати і до святкового застілля.
Як відомо, жульєн подається в порційному посуді – кокотницях. Така подача жульєна робить страву одночасно і зручним, і апетитним. Крім кокотниць для приготування жульєна з куркою потрібно підготувати каструльку, сковороду, лопатку для перемішування інгредієнтів, обробну дошку і ножик.
Про те, як приготувати жульєн з вареною курятиною і грибами, розповідається в нижчеподаному рецепті.
Покроковий рецепт
Добре, якщо на момент приготування жульєна у вас вже є в наявності відварна курка. Це значно скоротило процес приготування страви. Якщо курка у вас ще в сирому вигляді, то її слід відварити. Використовувати для домашнього жульєна можна будь-яку частину курки без кістки (в ідеалі – це куряче філе, але і курячий окорочок теж підійде). Відповідний шматок курятини відваріть в злегка присоленной воді до готовності, потім остудіть.
Поки куряче м’ясо для жульєна остуджується, займіться підготовкою грибів. Для домашнього жульєна можна використовувати будь-які відповідні гриби (у тому числі і заморожені). Добре підходять для жульєна печериці. Якщо ви берете для жульєна заморожені гриби, то їх краще розморозити заздалегідь, щоб не витрачати на даний час процес. Дрібно наріжте гриби на шматочки.
Налийте на сковороду заявлена кількість рослинного масла. Підігрійте масло, а потім викладіть на сковороду нарізку з грибів. Приправте гриби за смаком сіллю. Підсмажуйте гриби, періодично перемішуючи їх лопаткою.
Паралельно куряче м’ясо наріжте на дрібні шматочки.
Перекладіть нарізку з курки до підсмаженою грибочкам. Перемішайте.
До інгредієнтів на сковороду додайте столову ложку борошна. Продовжуйте тушкувати гриби з куркою. В процесі здобріть інгредієнти ще трохи сіллю. За бажанням можна приправити курку з грибами меленим чорним перчиком.
Потім додайте на сковороду майонез. Інгредієнти перемішайте. Тушкуємо ще пару хвилин. До речі, майонез можна замінити сметаною. В ідеалі краще використовувати вершки.
За цей час можна підготувати сир для жульєна. Сир твердих сортів подрібніть на маленькій тертці. Заодно увімкніть духовку. Температурний режим налаштуйте на 190 градусів.
Основу для жульєна з відвареної курки і гриби перекладіть в кокотниці.
Зверху присипте інгредієнти сирної стружкою. Відправляємо жульєн запікатися в духову шафу на 15-20 хвилин.
Коли над поверхнею утворюється сирна скоринка, жульєн можна діставати з духовки.
Смачне і апетитне блюдо, приготоване з курки з грибами, можна подавати до столу. Впевнені, що такий простий жульєн з куркою і грибами припаде до смаку вам і вашим домочадцям!