Гарбуз — позбавляє від зайвих кілограмів, прекрасний засіб проти застуди і навіть від зайвих зморшок!
Інгредієнти
Гарбуз – 1 шт. | |
Ріпчаста цибуля – 1 головка | |
Морква – 1 шт. | |
Рослинна олія – 3-5 ст. л | |
Часник – 2 зубчики | |
Свинина – 200 г | |
Гречка – 2 склянки | |
Мелений чорний перець – за бажанням | |
Сіль – за смаком |
Гарбуз містить в собі велику кількість вітамінів:
– вітамін С – врятує від осінніх застуд;
– вітаміни А і Е – головні борці зі зморшками і передчасним старінням;
– вітаміни групи В – допоможуть впоратися з втомою, безсонням, дратівливістю, позбавлять від прищів, зроблять нігті міцними, а волосся пишними;
– вітамін До (який, до речі, рідко зустрічається в овочах) – впливає на згортання крові.
Гарбуз активно використовується в кулінарії для дітей. З гарбуза можна робити овочеве пюре, запіканки, овочевого рагу, супчики, додавати в каші, салати. З неї готують відвари, соки. Самий простий і швидкий спосіб приготувати гарбуз – запекти її в духовці.
Покроковий рецепт
Гарбуз гарно промити. Зрізати верхівку, щоб вийшла кришка. Видалити насіння, дістати м’якоть, залишивши стінки завтовшки 1,5-3 см.
Натерти внутрішні стінки гарбуза рослинним маслом, часником, посолити, поперчити. Викласти шар гречки. Посолити її.
М’ясо (в моєму випадку свинину) нарізати дрібними кубиками (якщо великі, то попередньо обсмажити) і викласти шаром в гарбузі. Посолити.
Моркву почистити натерти на крупній тертці. Цибулю порізати кубиками і обсмажити разом з морквою на олії до золотистого кольору. Отриманою сумішшю наповнити гарбуз так, щоб до верху залишилося 5 см, так як гречка розбухне і “підійде” до верху. Налити 0,5 склянки води або бульйону. Гарбуз закрити кришкою, укласти на деко (він необхідний, оскільки гарбуз під час приготування пустить багато соку). Поставити в заздалегідь розігріту духовку до 180 градусів на 1,5-2 години (все залежить від сорту гарбуза, її розмірів і духовки).
Якщо гарбуз зверху почне підгоряти, накрийте її папером для випічки і продовжуйте готувати. Гарбуз дістати, зверху змастити рослинною олією (це дасть нам красиву скоринку), і поставити в духовку ще на 5 хвилин. Гарбуз можна подавати цілком. А можна вміст вийняти, а сам овоч порізати на шматочки і подавати з начинкою.