Узвар — традиційний напій слов’янської кухні, який прийнято варити в зимовий час.

Інгредієнти
| яблука сушені — 200 г |
| груші сушені — 200 г |
| чорнослив — 150 г |
| курага — 120 г |
| родзинки — 120 г |
| вода — 2,5 л |
Як приготувати Узвар
Узвар — легендарний напій, який є не просто частиною кулінарної культури, але і обрядовим напоєм. Його подають на стіл на релігійні свята. А в повсякденному побуті узвар — прекрасний засіб поповнити запас вітамінів і мінеральних речовин в зимовий час, коли натуральних фруктів і ягід немає або вони дороги. Готують Узвар із сушених яблук, груш, слив, абрикосів, винограду. Іноді до них додають більш екзотичні фрукти — інжир, фініки або сушений персик. Від цього напій виходить більш солодким, але втрачає свій особливий характерний традиційний смак. Обов’язковою умовою для правильного приготування узвару є тривалий наполягання розварених фруктів в отриманому відварі. Таким чином всі корисні речовини переходять із сухофруктів в напій.
Покроковий рецепт

Готуємо сухофрукти.

Опускаємо їх у каструлю з водою.

Доводимо до кипіння і варимо під кришкою 20-30 хвилин на невеликому вогні.

Вимикаємо плиту і наполягаємо узвар під кришкою 8-12 годин.

Проціджуємо і вживаємо.