Узвар – традиційний напій слов’янської кухні, який прийнято варити в зимовий час.
Інгредієнти
яблука сушені – 200 г | |
груші сушені – 200 г | |
чорнослив – 150 г | |
курага – 120 г | |
родзинки – 120 г | |
вода – 2,5 л |
Узвар – легендарний напій, який є не просто частиною кулінарної культури, але і обрядовим напоєм. Його подають на стіл на релігійні свята. А в повсякденному побуті узвар – прекрасний засіб поповнити запас вітамінів і мінеральних речовин в зимовий час, коли натуральних фруктів і ягід немає або вони дороги. Готують Узвар із сушених яблук, груш, слив, абрикосів, винограду. Іноді до них додають більш екзотичні фрукти – інжир, фініки або сушений персик. Від цього напій виходить більш солодким, але втрачає свій особливий характерний традиційний смак. Обов’язковою умовою для правильного приготування узвару є тривалий наполягання розварених фруктів в отриманому відварі. Таким чином всі корисні речовини переходять із сухофруктів в напій.
Покроковий рецепт
Готуємо сухофрукти.
Опускаємо їх у каструлю з водою.
Доводимо до кипіння і варимо під кришкою 20-30 хвилин на невеликому вогні.
Вимикаємо плиту і наполягаємо узвар під кришкою 8-12 годин.
Проціджуємо і вживаємо.