Справжній борщ складається з наваристого бульйону на свинини або яловичини і овочів, причому обов’язково з буряком. Саме, буряка-буряка, борщ, на думку істориків їжі, зобов’язаний своєю назвою.
Інгредієнти
Грудинка яловича – 700 гр (можна свинину) | |
буряк – 3 шт середній розмір | |
картопля – 5 шт середній розмір | |
морква – 1-2 шт середній розмір | |
цибулина – 1шт велика | |
помідори – 5 шт (взимку краще томатну пасту 3ст.л) | |
капуста – 1/2 качана | |
перець болгарський – 1шт | |
цукор – 2ст.л | |
оцет – 1 ст. л | |
сіль – за смаком | |
борошно – 3ст (375 гр) | |
молоко – 1 стакан | |
масло вершкове – 1 ст. л | |
масло рослинне – 2 ст. л | |
дріжджі сухі – 1 ч. л з гіркою | |
цукор – 1ст.л | |
сіль – щіпка | |
часник – 5зубчиков | |
рослинна олія – 3 ст. л | |
зелень – за смаком |
Історично склалося , це блюдо української кухні, але певної ясності у якогось народу воно з’явилося вперше немає.
Пампушки (зменшувальне слово від українського – пампух-це маленькі здобні булочки розміром з невелике яблуко або волоський горіх. Можна подавати як самостійне блюдо, так і з борщем, приправлені часниковим соусом.
Борщ ,яким його готували понад 300 років назаду(дату відзначали у 2005 році в Україні ) повинен бути густим, тому його не “наливали”, а “насипали” або ” накладали “.
Покроковий рецепт
У каструлю налити не менше 2-х літрів покласти добре промите в холодній воді м’ясо .Варити на невеликому вогні 2 -2.5 години,постійно знімати піну, М’ясо готове,коли легко відходить від кісточки.
Поки готується м’ясо,нарізати буряк , поставити на середній вогонь 5 хв, додати натерті помідори без шкірки тушкувати 5 хв, потім влити ополоник бульйону і тушкувати ще 10 хв. ,в кінці можна додати 2 ст. л. цукру і 1 ст. л оцту.
Обсмажити окремо від буряка моркву і цибульку, хв 10.Щоб бульйон був гущі , можна ,припущені моркву з цибулею додати просіяного борошна 1 ст. л.
За 40 хв. до закінчення варіння м’яса в каструлю покласти нарізану картоплю, через 15 хвилин нашатковану капусту(якщо капуста жорстка її потрібно закладати разом із картоплею), перець ,припущені моркву з цибулею через 10 хвилин і за 5 хв до закінчення буряк, можна покласти помідор, сіль за смаком .роздавлений часник,трави. (Час дано приблизно)
Приготування пампушок.
Половина склянки молока підігріти ,щоб було теплим,але не гарячим,додати 0.5 ст. л піску і 1ч.л. сухих дріжджів з гіркою перемішати.
Вершкове масло розтопити ,влити в просіяне(для пишноти готових булочок) борошно, туди ж рослинне масло 2ст.л, що залишився молоко, цукор, сіль і молочно-дріжджову суспензію. Місити тісто краще руками
З тіста сформувати кулю “ і поставити в тепле місце на 20 хвилин.
Коли тісто підніметься, обім’яти і сформувати невеликі булочки, дати їм піднятися ,акуратно змастити збитим яйцем і відправити в розігріту духовку 190 С до готовності на 30 хв
Часниковий соус: В неглибоку ємність 3-4 зубчики часнику подрібнити,
додати рослинне масло 3 ст. л., сіль і зелень за смаком.
нанести часниковий соус.