Справжній борщ складається з наваристого бульйону на свинини або яловичини і овочів, причому обов’язково з буряком. Саме, буряка-буряка, борщ, на думку істориків їжі, зобов’язаний своєю назвою.

Інгредієнти
| Грудинка яловича — 700 гр (можна свинину) | |
| буряк — 3 шт середній розмір | |
| картопля — 5 шт середній розмір | |
| морква — 1-2 шт середній розмір | |
| цибулина — 1шт велика | |
| помідори — 5 шт (взимку краще томатну пасту 3ст.л) | |
| капуста — 1/2 качана | |
| перець болгарський — 1шт | |
| цукор — 2ст.л | |
| оцет — 1 ст. л | |
| сіль — за смаком | |
| борошно — 3ст (375 гр) | |
| молоко — 1 стакан | |
| масло вершкове — 1 ст. л | |
| масло рослинне — 2 ст. л | |
| дріжджі сухі — 1 ч. л з гіркою | |
| цукор — 1ст.л | |
| сіль — щіпка | |
| часник — 5зубчиков | |
| рослинна олія — 3 ст. л | |
| зелень — за смаком |
Історично склалося , це блюдо української кухні, але певної ясності у якогось народу воно з’явилося вперше немає.
Пампушки (зменшувальне слово від українського – пампух-це маленькі здобні булочки розміром з невелике яблуко або волоський горіх. Можна подавати як самостійне блюдо, так і з борщем, приправлені часниковим соусом.
Борщ ,яким його готували понад 300 років назаду(дату відзначали у 2005 році в Україні ) повинен бути густим, тому його не «наливали», а «насипали» або » накладали «.
Покроковий рецепт


У каструлю налити не менше 2-х літрів покласти добре промите в холодній воді м’ясо .Варити на невеликому вогні 2 -2.5 години,постійно знімати піну, М’ясо готове,коли легко відходить від кісточки.

Поки готується м’ясо,нарізати буряк , поставити на середній вогонь 5 хв, додати натерті помідори без шкірки тушкувати 5 хв, потім влити ополоник бульйону і тушкувати ще 10 хв. ,в кінці можна додати 2 ст. л. цукру і 1 ст. л оцту.

Обсмажити окремо від буряка моркву і цибульку, хв 10.Щоб бульйон був гущі , можна ,припущені моркву з цибулею додати просіяного борошна 1 ст. л.

За 40 хв. до закінчення варіння м’яса в каструлю покласти нарізану картоплю, через 15 хвилин нашатковану капусту(якщо капуста жорстка її потрібно закладати разом із картоплею), перець ,припущені моркву з цибулею через 10 хвилин і за 5 хв до закінчення буряк, можна покласти помідор, сіль за смаком .роздавлений часник,трави. (Час дано приблизно)

Приготування пампушок.
Половина склянки молока підігріти ,щоб було теплим,але не гарячим,додати 0.5 ст. л піску і 1ч.л. сухих дріжджів з гіркою перемішати.
Вершкове масло розтопити ,влити в просіяне(для пишноти готових булочок) борошно, туди ж рослинне масло 2ст.л, що залишився молоко, цукор, сіль і молочно-дріжджову суспензію. Місити тісто краще руками


З тіста сформувати кулю “ і поставити в тепле місце на 20 хвилин.



Коли тісто підніметься, обім’яти і сформувати невеликі булочки, дати їм піднятися ,акуратно змастити збитим яйцем і відправити в розігріту духовку 190 С до готовності на 30 хв

Часниковий соус: В неглибоку ємність 3-4 зубчики часнику подрібнити,
додати рослинне масло 3 ст. л., сіль і зелень за смаком.


нанести часниковий соус.