Заповнити тістечка можна будь-яким кремом, збитими вершками або навіть джемом. А щоб тістечка були ще смачніше, полити їх зверху шоколадного ганаша.

Інгредієнти
| Борошно — 80 грам | |
| Масло вершкове — 50 грам | |
| Вода — 150 мл | |
| Яйця — 2 шт | |
| Крем шантильї | |
| Вершки — 200 мл жирністю 30-36% | |
| Цукрова пудра — 20 грам | |
| Стручок ванілі — 1 шт | |
| Шоколадний ганаш | |
| Темний шоколад — 300 грам 55% | |
| Вершки — 150 грам 33-35% жирності | |
| Цукрова пудра — 10 грам |
Рецепт десерту нескладний і швидкий. За цим рецептом тіста можна спекти заздалегідь еклери і зберігати в морозильній камері, і вже потім наповнювати їх кремом.
Покроковий рецепт

У 150 мл води додати сіль, цукор і нарізане шматочками вершкове масло.

Довести до кипіння (до появи пухирців) і всипати відразу все просіяне борошно. Активно перемішувати, щоб не залишилося грудок. Заважати, приблизно 5-7 хвилин, поки тісто не почне відлипати від стінок.

Злегка студить тісто, додавати яйця одне за іншим. Заважати тісто після кожного додавання яйця до ідеальної однорідності.

Розігріти духовку до 200-220 градусів і випікати 10 хвилин, а потім ще 20 хв при температурі 180 градусів. Готові тістечка повинні бути золотистого кольору і глухі при постукуванні.


Для крему змішати цукрову пудру і насінням ванілі. Додати вершки, збивати до загустіння. Краще попередньо охолодити миску і вершки. Заповнюємо остиглі тістечка кремом за допомогою кондитерського мішка.


Для приготування шоколадного ганаша доводимо вершки до кипіння і додаємо цукор. Влити гарячі вершки в шоколад і перемішати до однорідності. Занурити еклери в шоколад і перевернути.