Як правильно приготувати юшку?
Інгредієнти
риба – див. рецепт | |
цибулина – 1 | |
спеції – за смаком | |
перець горошком – за смаком | |
лаврушка – за смаком | |
картопля – див. рецепт | |
морква – див. рецепт | |
цибуля – див. рецепт | |
сіль – за смаком | |
зелень – за смаком | |
горілка – чарка |
Рецептів безліч. І часто буває, що їх автори сходяться в битві, і кожен доводить що його вуха найсмачніша і справжня, а в опонента простий рибний суп. Я не буду ні з ким сперечатися, просто розповім як роблю сам. І, між іншим, сама смачна юшка, майже незалежно від рецепту, завжди виходить на природі, у казанку над вогнищем.
Дивіться, адже все просто і невибагливо.
Покроковий рецепт
Беремо велику каструлю або казанок. Варимо, закидаючи ще в холодну воду, голови і хвости великої риби. Є дріб’язок на кшталт йоржів? Кидайте цілком. Я сам з півночі, тому знаю такі страшні слова як муксун і нельма, але в принципі підійде будь-яка хороша, жирна, велика рибка. Туди ж закиньте нечищенную цибулину. Спецій мінімум. Перець горошком, можна лаврушки. Посоліть не до кінця, потім виправити.
Проварилася? Выцеживаем через друшляк і викидаємо нафіг дрібниці і цибулину. З голів-хвостів вибираємо смачне і кидаємо назад. Додаємо шматки риби, від якої були відрізані хвости і голови. Щодо кісток — вибирайте самі. Я роблю філе, тому що не люблю витягувати кістки. Але якщо варити з кістками, може вийти смачніше.
Ну і все. Картоплю кубиками. Одну морквину на тертці, не переборщіть з нею. Лука дрібно порізаного. І як все нарешті приготується, додаєте солі скільки потрібно, а потім так добре зелені дрібно посіченою. Петрушка з кропом підійдуть!
І не забуваємо традиції. Чарка горілки в юшку і, якщо на вогнищі готували, загасіть у вусі тліючу головешку.
Бо так прийнято! Пора розливати, в обох сенсах! Не турбуйтеся, якщо в поході чогось не вистачає. Подивіться на фотку нижче. Ось туди ми додали потім картоплі, цибулі і чорного перцю. А більше нічого і не було (крім горілки). І все одно не відірвати за вуха було нікого.