Заправка для борщу це відмінний спосіб заготівлі овочів на зиму. Цю заправку можна використовувати для приготування гарячих перших страв, а також вживати в холодному вигляді.

Інгредієнти
| капусти — 1,5 кг |
| буряків — 1,0 кг |
| моркви — 0,5 кг |
| цибулі ріпки — 0,5 кг |
| помідори — 0,5 кг |
| петрушки або ін. зелень (кріп, селера) — 0,3 кг |
| масло (пісне) — 1 склянка |
| оцту 9% — 1 стакан |
| солі кам’яної — 3 ст. ложки |
| цукрового піску — 3 ст. ложки |
Як приготувати Заправка для борщу на зиму
Підготувати стерильні банки об’ємом 0,5-0,7 л. Помити, почистити і зважити овочі згідно з рецептом.
Покроковий рецепт

Приступимо до приготування борщу на зиму.
Капусту нашаткувати.


Моркву і буряк потерти на крупній тертці.

Цибулю і томати порізати кубиками.

Покласти овочі в алюмінієву каструлю і добре перемішайте.

Додати сіль, цукровий пісок, олію і оцет.

Поставити каструлю на вогонь і дочекатися закипання, постійно помішуючи інгредієнти. Овочева суміш дасть сік.

Додати петрушку. Варити борщ 20 хвилин.

Наприкінці варіння зменшити плиту до мінімальної температури. Розкласти гарячу масу для борщана зиму в банки і закатати.

Гарячі банки з заготівлею перевернути шийкою вниз.

Загорнути банки в ковдру або старий пуховик, залишити на 30-35 годин, до повного охолодження.

Заготівля для борщу на зиму готова до вживання відразу після варіння. Дуже зручно і швидко. Заготовку для борщу можна зберігати в підвалі, холодному шафі, теплом балконі або холодильнику. Готову «заготовку на зиму» додайте в будь-м’ясний бульйон і суп готовий.