Цей густий квасолевий суп з томатів та інших овочів, приготований «на воді», але з додаванням великої кількості ароматного оливкової олії, дуже популярний в Греції і на Кіпрі.
Інгредієнти
вода – 1-1,5 л | |
морква – 1 шт. велика | |
корінь селери – приблизно 150 г | |
помідори – 2 шт. великі і стиглі | |
оливкова олія – 3 ст. л. | |
часник – 2-3 зубчики | |
сіль – за смаком | |
зелень петрушки, базиліка, орегано і ін. – по смаку |
Цей суп з квасолі, томатів та інших овочів, приготований «на воді», але з додаванням великої кількості ароматного оливкової олії, дуже популярний в Греції і на Кіпрі.
І це не дивно, тому що він відрізняється густотою і поживністю. Більше того – він може бути не тільки першим блюдом, але і другим, а також гарніром. Достатньо зменшити кількість рідини, а квасолі та інших складових покласти в каструлю побільше.
Також кажуть, що подібні супи греки навчилися варити ще в глибоку давнину. Хто знає, може, й сам Гомер тамував голод густий квасолевої юшкою! Але досить лірики – приступимо до практики.
Покроковий рецепт
Загальновідомий факт – квасоля слід замочити в холодній воді напередодні ввечері. Якщо ви використовуєте квасоля різних сортів, замочуйте її поетапно. Спочатку саму тверду, потім, з інтервалами в годину-два, додайте в каструлю ту, що вимагає меншого часу замочування. Злийте воду, в якій була замочена квасоля. Промийте квасолини і залийте зазначеною кількістю свіжої холодної води. Поставте каструлю на плиту і включіть максимальний нагрів. Після закипання зменшіть нагрів до середнього і варити квасолю до напівготовності. Сіль додавайте саме на цьому етапі.
Моркву і селеру наріжте кубиками. Наріжте часник тонкими пластинками. Моркву, селеру і часник пригасите в оливковій олії. Потім додайте овочі і масло в каструлю.
Варіть суп до повного розм’якшення квасолі (приблизно близько години).
Помідори необхідно очистити від шкірки і також нарізати кубиками. Після чого відправте їх в каструлю, зменшивши нагрів до мінімального, і поваріть ще хвилин 5.
Тепер вимкніть нагрів, закрийте каструлю кришкою і дайте юшки настоятися хоча б 15 хвилин.
Перед подачею додайте в квасолевий суп мелконарезанного пряну зелень.