Цей рецепт розкриє маленькі секрети приготування ніжних кабачкового драніков.
Інгредієнти
Молодий кабачок (цукіні або патисон) – 1 шт | |
Часник – 1 зубчик | |
Яйця – 2 шт | |
Зелень (кріп, петрушка, кінза або чого ще душа забажає) – за смаком | |
Борошно – 2 столові ложки | |
Рослинне масло – для смаження | |
Сіль і приправи – за смаком | |
Сметана для подачі |
Швидко, просто і дуже-дуже смачно – все, як ми любимо.
Покроковий рецепт
Зелень і часник дрібно порізати. Потім в поглиблену миску розбити яйця і всипати спеції. Я використовую мелений чорний перець і сить, яка в народі зветься горіховою травою – вона дає чудовий аромат і приємний пряний смак.
Все це пишність треба легенько збити (вилка в поміч!), після чого додати нарубані раніше петрушки-чесноки і збовтати повторно.
Переходимо до головного винуватця нашого кулінарного свята – кабачка: його варто сполоснути, обсушити і крупно натерти. Важливо: якщо кабачок вам дістався все-таки не молодий, необхідно зрізати грубу зовнішню шкірку і позбутися від насіння. Кабачок натертий додати в змучену було яєчну масу і ні за що не здогадаєтеся! – знову збовтати. Туди ж додати борошно і ще раз перемішати (так у нас ціла фізкульт-хвилинка! Суцільна користь, в загальному). До речі, солити заготівлю краще безпосередньо перед смаженням, не раніше. В іншому випадку овоч виділить багато соку, з-за чого тісто вийде рідким. Це хороша основа для млинців, але ми-то з вами вже налаштувалися на деруни! Так що не будемо відхилятися від плану.
На попередньо розігріту поверхню сковороди влити рослинне масло. Згодиться будь-який, але я вже давно готую на оливковій. Для шлунка воно більш щадна, ніж звичне соняшникову, а з-за високого рівня олеїнової кислоти ще й сприяє зниженню рівня холестерину в крові. Але це так, ліричний відступ.
Як тільки масло нагрілося (спробуйте злегка нахилити сковороду з боку в бік – олія має «бігати» по її поверхні), прийшла пора викласти кабачково-яєчну масу невеликими купками. Краще легенько притиснути їх лопаткою або ложкою, роблячи плоскими – рівномірніше просмажаться. Потримати їх на середньому вогні 1-2 хвилини до появи апетитною рум’яною кірочки. Потім перевернути, зменшити вогонь, накрити сковороду кришкою і смажити ще хвилини дві, поки не зарум’яниться нижня сторона (дерунів, а не сковорідки!).
Готові деруни рекомендую спочатку розташувати на паперовому рушник, щоб видалити надлишки масла. А вже потім, коли надійде вся партія, викласти на якусь гарненьку тарілку і ласувати.
Приємного апетиту!