Деруни з картоплі без борошна і манки.
Інгредієнти
Картопля сирої (великий) – 8 шт | |
Картопля варена – 4 шт | |
Яйце – 1 шт | |
Перець чорний мелений – 1 ч. л | |
Масло рослинне – 300 мл | |
Сіль – за смаком |
Деруни (картопляні оладки) часто вважають білоруським стравою, але насправді першовідкривачами були німці. У слов’янській кухні багато різних назв: українці готують деруни, росіяни – терунцы, поляки – пляцки, чехи – брамбораки. Рецепт приготування і продукти досить прості і є в кожному будинку. Основа страви – це звичайно ж картоплю. При приготуванні дерунів часто для зв’язки використовують борошно, крохмаль, манку, вівсянку. Все це можна замінити на зварену і розім’ятим картоплю. Смак виходить чисто картопляний і хрусткий.
Покроковий рецепт
Картоплю почистити від шкірки. Три-чотири великі картоплини відварити, остудити і розім’яти
Сиру картоплю натерти на крупній тертці.
Додати варену картоплю, яйце, сіль, чорний мелений перець. Все добре перемішати.
Варену картоплю забирає всю вологу з сирого.
Сформувати картопляні диски і обсмажити їх у великій кількості рослинного масла до коричневої скоринки. Смажити деруни потрібно на сильно розпеченій сковороді, щоб були хрусткі.
Готові деруни подати як окрему страву зі сметанною або кетчупом, а можна в поєднанні з м’ясом і рибою.