Долма (далма) – це фарш, загорнутий у молоді листя винограду. Отакі голубці…у виноградних листках.
Інгредієнти
Фарш – 450 г (баранини або яловичини, можна навпіл) | |
Ріпчаста цибуля – 1 головка | |
Кінза – 1/2 чашки (свіжої) | |
Рис – 1/2 склянки | |
Кріп – 1/2 чашки (свіжого) | |
М’ята – 1/2 склянки подрібненої свіжої м’яти (можна замінити на 2-3 столові ложки сухої) | |
Сіль – 1 ч. л. | |
Мелений чорний перець – 1/4 ч. л. | |
Виноградні листя – 80 маленьких або 40 середніх свіжих листків (або консервованих) | |
Вершкове масло – 3 ст. л. (розм’якшеного) | |
Вода – 1/2 склянки | |
Для соусу: | |
Йогурт – 1 стакан | |
Часник – 2-3 зубчики |
Далма – баранина рубана, у згортку виноградного листу. Варіації цієї страви присутні в кухнях різних країн: на Близькому Сході, перської кухні, турецької, грецької. Я пробувала різні версії. Чарівний аромат ніжної зелені з м’ясом і рисом в далме – це щось. Особливо смак долми посилює часниково-йогуртовий соус. На приготування страви витрачається багато часу, але результат того вартий, повірте!
Кількість інгредієнтів розрахована на 4-6 порцій.
Покроковий рецепт
Для приготування начинки, в мисці з’єднайте м’ясо, цибулю, рис, зелень, перець, сіль (якщо ви використовуєте консервовані солоні листя, зменшіть кількість солі). Ретельно перемішайте.
Якщо ви використовуєте свіжі виноградне листя: кількома партіями (близько 10 шт.), закиньте листя в каструлю з киплячою водою. Варіть близько 2-х хвилин. Листя пом’якшаться, і їх буде простіше згорнути і легше, швидше приготувати. Витягніть листя ложкою. Обріжте жорсткі стебла.
Якщо ви використовуєте консервований листя: промийте їх під струменем холодної води. Рвані або пошкоджені листя, не викидайте – використовуйте їх, щоб залатати дірки в інших листках.
Занадто великі листя розріжте навпіл. Якщо консервовані листя занадто товсті, бланшируйте їх в киплячій воді протягом хвилини, потім процідіть. Покладіть лист на долоню лівої руки блискучою стороною вниз. Викладіть на нього 1-2 чайні ложки м’ясної начинки. Щільно загорніть.
Викладіть фаршировані виноградні листи впритул один до одного швом вниз на антипригарну сковороду, зробивши кілька шарів. Якщо ви використовуєте свіжі виноградне листя, можна трохи посолити між кожним шаром.
Налийте в сковороду з листям воду і додайте масло. Закрийте кришкою і доведіть до кипіння. Потім зменшіть вогонь і тушкуйте протягом 1 години 30 хвилин, або поки листя не стануть м’якими, а начинка – готовою. Подавати гарячими з часниково-йогуртовим соусом, полив їм зверху. Приємного апетиту!