Толма (долма)

Толма з виноградним листям, йде як святкове блюдо. І красиво і ситно. Люблять такі голубці і діти і дорослі.

Інгредієнти

Виноградні листя – 1 банку консервована
М’ясо яловичина і свинина – 1 кг свинина і яловичина
Рис (круглий) – 200гр.
Цибуля – 3-4 шт
Зелень(кріп, петрушка, киндза) – 1 пучок
Томатна паста – 1 ст лпжку
Сіль, перець – Сіль, перець за смаком

Як приготувати Толма (долма)

Приготуємо справжню вірменську толму з виноградним листям, частіше називають це блюдо голубцями.
У нас толма біла(з капустою), чорна(з виноградним листям), долма річна(з овочами).

Покроковий рецепт

Рис гарненько миємо, заливаємо гарячою водою і ставимо в сторону.
Готуємо фарш: пропускаємо через м’ясорубку м’ясо і цибулю(я беру в рівних кількостях яловичину і свинину).
Зелень дрібно шаткуємо, але поки не додаємо.

Цибулю наріжте на дрібні кубики, смажимо до золотистого кольору, додаємо томатну пасту, сіль, червоний перець. Після остаточної смаження додаємо 100-150 гр теплої води. Цю масу додаємо у фарш, добре перемішуємо, додаємо дрібно нашатковану зелень(зелені побільше).


Тепер готуємо виноградне листя. Звичайно ж краще взяти свіже листя, прямо з дерева і просто обшпарити окропом, але у мене виноградні листя консервовані, теж добре.
Після того, як готові і фарш, і листя переходимо до заваричанию самої толми.

Вже готові толма акуратно кладемо в каструлю, заливаємо водою(сіль за смаком) і ставимо на вогонь. Щоб голубці не розвалилися, зверху ставимо тарілку. Варимо 40-45 міну. Подаємо з ароматним соусом (мацоні з часником і перцем). Приємного апетиту!

Дивіться також:  Смажене мариноване мясо кози (козлика)