Форшмак – це щось на зразок рибного паштету. Раніше, щоб домогтися консистенції, всі інгредієнти подрібнювали і ретельно змішували вручну. Сьогодні головне в приготуванні форшмаку – хороший блендер.
Інгредієнти
Оселедець – 250 гр Краще, звичайно, брати власного засолу. Але для спрощення процесу я беру пресерви. | |
Зелене яблуко – 1 шт Яблуко обов’язково повинно бути кислим | |
Вершкове масло – 100 гр Жирність не менше 82%. В кошерному варіанті страви використовується рослинна олія, але з вершковим виходить ніжніше і насиченішим. | |
Яйця – 2 шт | |
Сіль – за смаком | |
Перець – за смаком | |
Чорний хліб – пару скибочок Для подачі готової страви |
Цю популярну закуску зазвичай асоціюють з українськими євреями і одеськими матронами. Проте саме слово «форшмак», що буквально означає «закуска», за походженням – німецьке. Однак темне походження зовсім не важливо, коли мова йде про смак і універсальності цієї страви. Сьогодні його можна зустріти скрізь – від ностальгічних радянських їдалень до сучасних і модних кафе. Але найсмачніше той форшмак, який приготовлений вдома. До того ж, як виявилося, готувати його зовсім легко.
Покроковий рецепт
Підготувати інгредієнти. Яблуко і яйця вимити. Масло дістати з холодильника, покласти в тепле місце і дати підтанути.
У оселедця видалити кісточки, використовуючи пінцет для риби. Філе дуже дрібно порізати.
Яблуко очистити від шкірки і потерти на середній тертці. Отриману м’якоть віджати через марлю для видалення зайвого соку.
Яйця відварити круто. Після охолодження натерти їх на середній тертці. Іноді зустрічаються варіанти, в яких жовтки використовуються для прикраси готового блюда, а не втручаються в сам форшмак. Тут за бажанням.
Всі підготовлені інгредієнти змішуємо в блендері. Зверху додаємо розм’якшене вершкове масло. Солимо, перчимо за смаком. Включаємо блендер на низьких обертах, поступово набираючи потужність. Тут варто звернути увагу на смакові уподобання. Деякі люблять, щоб у форшмаке збереглися цілі шматочки риби, хто віддає перевагу консистенцію паштету: немає “правильного” варіанту, так як навіть в різних ізраїльських кафе готують по-різному. Залежно від бажаного результату, вибираємо швидкість блендера і тривалість змішування.
Готову страву перекладаємо в баночку або вазочку. Подають форшмак холодним і традиційно з житніми грінками. У холодильнику таке готову страву може зберігатися до трьох днів, але варто врахувати, що форшмак дуже “вбирає” інші запахи, тому тримати його варто тільки в щільно закритому посуді.
Приємного апетиту!