Ніжні шматочки курки з грибами у вершковому білому соусі і гарнір з рису – смачний обід для всієї родини.
Інгредієнти
куряче філе – 300 грам | |
гриби гливи – 200 грам | |
зелений горошок – 100 грам | |
цибулина середнього розміру – 1 шт | |
вершки 10% – 150 мл | |
кукурудзяний крохмаль – 1 ч. л. | |
суха приправа (прованські трави) 1 ч. л. | |
сіль – за смаком | |
рослинна олія – 2 ст. л. | |
вода холодна – 3 ст. л. | |
гаряча вода – 350 мл | |
рис пропарений – 1 стакан | |
вода холодна – 2 склянки | |
приправа із сушених овочів і сіль – за смаком |
Просте, бюджетне і дуже смачне блюдо для сімейного обіду, яке доступне в приготуванні навіть молодої господині! Хоч у перекладі з французької “фрікасе” і означає “всяка всячина”, страва досить хрестоматійне і має точну техніку приготування. Разом з тим, на просторах мережі існує безліч імпровізацій. У цьому рецепті теж є пара відступів від класичного рецепту, але результат від цього нітрохи не програє, навіть навпаки, результат стабільніше, а варіант бюджетніше.
У цьому рецепті немає алкоголю, хоча зазвичай в процесі гасіння додається келих білого вина. Замість борошна в рецепті використовується кукурудзяний крохмаль, що дає соусу більш шовковисту структуру і підійде тим, хто обирає страви без глютену. В рецепті використані гриби гливи, але в сезон найкраще буде використовувати місцеві лісові гриби, а краще їх суміш, фрикасе буде ароматнішим. Зелений горошок влітку теж краще брати свіжим, горошини або навіть ніжні солодкі лопатки. Експериментуйте і шукайте своє неповторне поєднання сезонних продуктів для кращого результату!
Покроковий рецепт
Підготувати і відміряти продукти. Куряче філе очистити від шкіри. Якщо використовується заморожений горошок, то заздалегідь його розморожувати не треба. Гриби перевірити, при необхідності зачистити, не мити.
Цибулю очистити і нарізати дрібним кубиком. Гриби порубати. Більш щільне підстава глив порубати дрібніше. Куряче філе нарізати порційними шматочками.
Сковороду розігріти на середньому вогні, додати рослинне масло. Обсмажити куряче філе з обох сторін до легкої золотистої скоринки. Потім курку викласти в миску і накрити кришкою, зберігати теплим.
У сковороду додати цибулю і гриби, трохи приправити сіллю, обсмажують до майже готовності, помішуючи.
Повернути шматочки курки до цибулі і грибів, прогріти, додати сухі трави.
Кукурудзяний крохмаль, перемішати холодною водою до однорідності в невеликій ємності. Влити крохмальну суміш в сковороду. Додати гарячої води, добре перемішати і прогріти. За рахунок додавання крохмалю консистенція майбутнього соусу буде гладкою. Накрити сковороду кришкою і тушкувати на повільному вогні хвилин 5-7. Помішувати.
Зелений горошок залити 200 мл гарячої води і дати постояти близько 5 хвилин. Потім відкинути на сито, щоб позбутися від зайвої рідини.
На завершальному етапі додати до соусу зелений горошок і вершки. перемішати, виправити на сіль. Не закриваючи кришки прогріти на невеликому вогні ще хвилин 5. Час від часу помішувати.
Готового соусу дати відпочити 5 хвилин під кришкою, щоб не заветривалась поверхню і зберігалася гладкість.
Кращим гарніром до фрікасе вважається рис. Можна відварити рис в пакетиках, а можна приготувати гарнір в сковороді. Тим більше, що робиться це дуже просто! У сковороду з високими бортами всипати пропарений рис, додати по столовій ложці солі і приправ, додати дві склянки води. перемішати. Накрити сковороду кришкою і готувати на повільному вогні до готовності. У результаті виходить розсипчастий і приправлений рис, ідеальний для гарніру!
Для подачі фрікасе на плоску тарілку викласти рис у вигляді вінка. У центр викласти кілька шматочків курки і зверху полити їх соусом. Подавати теплим. Приємного апетиту!