Борщ холодний — «брат» окрошки

Час приготування: 2 години

Всі інгредієнти відварюють окремо, нарізаються і тільки потім в загальній каструлі заливаються основою, квасом або буряковим відваром.

Інгредієнти

Кількість порцій: 6
буряк — 300 грам
картопля — 2 шт.
огірок свіжий — 2 шт.
яйця — 3 шт.
зелень — за смаком
кріп, петрушка, цибуля зелена
лимонна кислота — за смаком
приблизно 3 грами
сіль — за смаком
цукор — за смаком
за бажанням
сметана — 100 грам

Як приготувати Борщ холодний — «брат» окрошки

Борщ часто плутають з борщем. Раз в назві присутнє буряк, то людина вибудовує асоціативний ряд, який закінчується борщем. Пам’ятаю свого часу у віці юної бунтарки сперечалася я з бабусею, що з буряком, це обов’язково борщ, а наявність капусти зовсім ні при чому. Бабуся ж, проживши півжиття на Україні (вже там розбираються в борщах), щоразу терпляче переконувала мене, що вся сіль в капусті. Минув час, я з цим питанням розібралася, тепер можу поділитися знаннями з іншими. Виходить так, що борщ – це гарячий суп, хоч на м’ясному бульйоні, хоч пісний. Обов’язковими інгредієнтами є капуста, буряки, пасеровані овочі. Інші за смаком кухаря: квасоля, картопля, часник, Борщ – це холодний суп, або на квасі, або на буряковому відварі. Капусти в ньому ніколи не буває. Тільки буряк, свіжий огірок, зелень. Різні варіації з картоплею та морквою. Борщ хороший влітку. Про себе я його називаю «братом» окрошки. Готується він просто:

Покроковий рецепт

1

Буряк очищаємо, кладемо в каструлю і заливаємо водою. Якщо буряк дрібна, можна відварювати її цілком. Якщо велика, то краще розрізати на кілька частин. Ставимо на вогонь, варимо приблизно годину – півтора. Переконайтеся, що буряк стала м’якою.

2



Паралельно з буряком відварюємо картоплю в мундирі. Йому зазвичай вистачає 20 хв після закипання, раз і він готовий. Заливаємо холодною водою (не тільки щоб охолов, але і щоб краще очищався). Чистимо. Нарізаємо кубиками.

3

Також паралельно відварюємо яйця. Обов’язково моєму, кладемо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на повільний вогонь. Повільний, щоб не лопнули яйця. Після того, як вода закипить чекаємо 10 хвилин і вимикаємо. Остуджуємо так само за допомогою холодної води, акуратно зчищаємо шкаралупу. Нарізаємо кубиками. Можна не різати кубиками, а класти порційно в кожну тарілку по половинці яйця.

4

Огірок свіжий (можна при бажанні замінити на солоний) необхідно порізати кубиками. Молоді огірки ріжемо сміливо, а у дорослих і старих зрізаємо шкірку.

5

За 5 хвилин до вимикання буряків додаємо у відвар сіль, цукор і лимонну кислоту. Я зазвичай спершу виймаю буряк, а потім вже додаю спеції.
Буряк остуджуємо, на вибір: натираємо на крупній тертці, нарізаємо соломкою або ріжемо кубиками.
Зелень промиваємо і дрібно нарізаємо.

6

В одну велику каструлю складаємо все, що нарізали і натерли. Додаємо сметану, перемішуємо. Заливаємо буряковим відваром. Ще раз заважаємо. За бажанням при подачі і борщів зелених можна класти додатково порційно сметану, відварене м’ясо. Їсти свіжоприготованим. Смачного обіду!

Дивіться також:  Плов з куркою на сковороді