Сметанник-чізкейк

Простий і швидкий у приготуванні. Пісочне тісто і ніжна начинка всередині. Можете поекспериментувати з наповнювачами.

Інгредієнти

борошно — 220 г
масло вершкове — 80 г
цукор — 150 г
яйця — 3 шт
сметана — 400 г
ванілін — 1 уп.
вода — 50 мл

Як приготувати Сметанник-чізкейк

Ну дуже ніжний сметанник! Ніхто й не здогадається, що цей з вигляду чізкейк – без сиру. Дуже простий у приготуванні, і ви самі здивуєтеся, що у вас вийшло.

Покроковий рецепт

Готуємо всі необхідні інгредієнти. Вершкове масло можна дістати з холодильника заздалегідь, щоб стало м’яким.

Кладемо в миску 80 г вершкового масла (не розтоплюємо!), додаємо борошно.

Розтираємо руками борошно з твердим маслом, поки не вийде крихта. Додаємо половину цукру (3-4 ст. л.), замішуємо тісто. Додаємо 1 яйце.

Вимішуємо тісто. Додати пів столової ложки води. В ідеалі тісто повинне вийти м’яким, еластичним, щоб з неї легко можна було зробити бортики. Не переборщіть з борошном, коли будете додавати вимішуючи тісто. Якщо додати занадто багато борошна (щоб воно прибрало всю вологу і не прилипало до рук), корж вийде дуже твердим. Може вийде тісто м’яке, але все ще трохи прилипає до руками — нічого страшного, залиште так як є (як у мене на фото). Ставимо в холодильник на 30 хв.


Беред іншу миску. Виливаємо туди всю сметану (400 г). Додаємо цукор, ванілін, 2 яйця. Все збиваємо. Не лякайтеся, що начинка така рідка. Вона дуже добре постане в духовці завдяки яйцям. Дістаємо нашу кульку тесту з холодильника. Змащуємо форму для випічки вершковим маслом, борти теж.

Рівномірно розподіляємо тісто руками за формою, робимо бортики висотою близько 2 див. Тим часом розігріваємо духовку.

Дивіться також:  Тарт з гарбузом і карамеллю

Виливаємо в наше тісто начинку. Дуже смачно виходить, якщо додати какао в сметану або просто родзинки.
Ставимо в духовку на 30 хвилин на МАЛЕНЬКИЙ ВОГОНЬ, вище від дна духовки (щоб не прогорів корж, а сметана не встигне загуснути — тоді вийде згорілий корж з рідиною всередині). Нехай повільно в розігрітій духовці пропікається і корж, і застигає начинка.


Чізкейк готовий, коли підрум’янився корж і запеклася начинка. Якщо Вам здається, що начинка ще мокра, але вона вже загусла як желе — все готово. Можете просто вимкнути духовку, але залишити сметанник доходити там. Коли чізкейк охолоне, начинка стане твердіше.
Я спробувала дістати чізкейк з форми ще гарячим, і він у мене трохи надломився (що ніяк не вплинуло на його ніжний смак).
Приємного апетиту!