Іскандер

Час приготування: 30 хвилин

Складається іскандер з м’яса, хліба, соусу, кисломолочного продукту.

Інгредієнти

Кількість порцій: 1
яловичина — 200 гр
хліб — 200 гр
йогурт — 3 ст. л.
вершкове масло — 2 ст. л.
томатна паста — 1 ст. л.
сіль, перець — за смаком

Як приготувати Іскандер

Іскандер — одна із страв турецької кухні, популярний як на батьківщині, так і в усіх мусульманських країнах. Блюдо досить ситне і самодостатнє, не вимагає гарніру. Готується швидко і легко. Важливими плюсом іскандера є відсутність великої кількості брудного посуду. Обжарка проводиться на одній сковороді без проміжного миття, потім складники страви викладаються на одну тарілку.
Кількість продуктів довільне і розраховується залежно від кількості їдців і їх переваг. Якщо взяти більше яловичини, іскандер буде м’ясних, взяти більше хліба – вийде ситне вуглеводне блюдо.
Для приготування іскандера береться добірна яловичина, бажано вирізка з хребта, нежирна. Ідеально готувати з парного м’яса, тоді немає необхідності його відбивати. Також в цьому плані перевагу віддається телятині, пісного м’яса без прожилок жиру.
Важливою тонкістю в приготуванні іскандера є нарізка м’яса. Різати слід поперек волокон, тоді м’ясо не буде жорстким. М’ясо може бути замороженим, в цьому випадку його можна нарізати навіть тонше. Розморожувати немає необхідності.

Покроковий рецепт

1


Яловичина (бажано вирізка) нарізають на тонкі смужки (як на бефстроганов), відбивається за бажанням.

2

Сковороду розжарити, розтопити столову ложку вершкового масла, влити три столові ложки рослинної олії. На суміші масел обсмажити м’ясо (по 2 хвилини з кожного боку), регулярно помішуючи, за 1 хвилину до кінця смаження, посолити і поперчити. Вийняти м’ясо на тарілку.

3

На цю ж сковороду відправити хліб, обсмажити його до зарум’янювання. Викласти поверх м’яса.

4


Кинути на сковороду 1/2 ст. л. вершкового масла, розтопити його, додати 1 ст. л. томатної пасти, розмішати, розвести водою до рідкого стану, посолити, поперчити, вилити на хліб.

5

Покласти 3 ст. л. несолодкого йогурту (мацуна, кислого молока і т. д.)

6

Перемішує сам їдець.

Дивіться також:  Смажена курка з овочами в сковороді Вок