Рибні розтягаї з минтаєм, рисом та яйцями

Це зараз на прилавках магазинів розтягаї в числі пиріжків. А раніше вони вважалися виключно фірмової закускою, яку подавали до перших страв у всіх порядних трактирах.

Інгредієнти

Інгредієнти кількість зазначено в описі — .

Як приготувати Рибні розтягаї з минтаєм, рисом та яйцями

Це зараз на прилавках магазинів розтягаї в числі пиріжків. А раніше вони вважалися виключно фірмової закускою, яку подавали до перших страв у всіх порядних трактирах.

Згадки про расстегаях можна зустріти в багатьох літературних джерелах. Зокрема, у Гіляровського в книзі «Москва і москвичі». За московськими розтягаями спеціально приїжджали з Пітера.

Як же вони готуються, справжні розтягаї?

Покроковий рецепт

1. Для тіста потрібно приготувати опару наступним чином. У металевою або керамічній мисці розігріти молоко (100 мл) до температури 50-60 градусів. Висипати в нього сухі дріжджі (12 гр.) і ретельно розмішати. Щоб тісто вийшло здобним, рекомендується додати в опару по одній столовій ложці цукру і вершкового масла. Потрібно дочекатися, щоб опара, як кажуть фахівці, «запузырилась». Для цього накрити її і залишити в теплому місці. А поки можна зайнятися начинкою.

2. Для начинки знадобиться рис (150 гр.). Залити водою, посолити, поставити на плиту. Вариться як звичайна рисова каша, ніяких хитрощів. А також для начинки відварити круто курячі яйця (3 шт).

3. У цей час нарізати дрібними кубиками ріпчасту цибулю (1 шт). І середніми шматочками сьомгу (500 гр.). Взагалі, риба годиться будь-яка, на хазяйський смак і гаманець. Можна навіть змішати різні породи – червону і білу.

4. Розігріти сковороду і злегка обсмажити цибулю на суміші оливкової і вершкового масла. Потім додати рибу.

5. Поки риба гаситься, натерти на тертці відварені курячі яйця (3 шт). Відправити їх до риби.

Дивіться також:  Горбуша, запечена під шубою

6. Додати в сковороду відварений рис. Все ретельно перемішати і кілька хвилин тушкувати.

7. Влити в начинку вершки 33% (100 мл), додати нарізану зелень – петрушку і кріп (за смаком), посолити і все ретельно перемішати. Начинка готова.

8. Повертаємося до тесту. Як тільки опара початку пузиритися, — а це відбудеться приблизно хвилин через 15-20, можна розбити яйця (3 шт). Потім долити молока (200 мл), посолити і ретельно розмішати з допомогою віночка.

9. Залишається замішати тісто. Для цього знадобиться приблизно 400 грамів борошна, але не варто додавати весь обсяг відразу. Рекомендується додавати поступово, за кілька ложок і ретельно вимішувати, щоб не утворювалися грудочки.

10. Сформувати пиріжки. Для цього тісто потрібно скачати «ковбаскою» діаметром 3-4 сантиметри. Потім розрізати її на диски товщиною в 1-1,5 сантиметра. Після чого кожен диск розминається пальцями в більш плоский медальйон. По краях тісто медальйонів повинно бути товще, ніж у центрі. Ложкою покласти в середину кожного медальйона начинку. Потім пальцями розтягнути тісто в сторони, щоб вийшов човник. Акуратно підняти краєчки і збирати їх зверху. Защипывать з двох кінців «човники» у напрямку до центру, залишаючи отвір в середині. Далі змастити всі пиріжки збитим яйцем, щоб поверхня вийшла глянсовою.

11. Деко накрити листом пергаменту, потім змастити рослинним маслом. Викласти на нього пиріжки.

12. Відправити вироби в духовку, розігріту до 180 градусів на 8-10 хвилин.
І – можна пробувати!