Шурпа з яловичини з картоплею

Відмінною рисою приготування цього супу є велика нарізка усіх продуктів. Готову шурпу (а в Таджикистані його називають Шурбо) подають гарячим, щедро приправленим зеленню.

Інгредієнти

яловичина — 1-1,5 кг на кістки
картопля — 5-6 штук середнього розміру
цибуля — 1 штука
часник — 3-4 зубчики
морква — 5-6 штук середнього розміру
томат — 2 штуки
кріп — 1 пучок для прикраси
петрушка — 1 пучок для прикраси
мелений коріандр — 1 щіпка за смаком
хмелі-сунелі — 1 щіпка за смаком
чорний перець — 1 щіпка за смаком
сіль — 1 ст. ложка за смаком
лавровий лист — 1 штука

Як приготувати Шурпа з яловичини з картоплею

Кухня сходу цінується різноманітністю ароматних і ситних страв, щедро присмачених соковитою зеленню і пікантними спеціями. Одним з таких чарівних страв, що підходить для святкового і буденного меню є суп – шурпа з яловичини (або шурбо – в Таджикистані). Класичним способом приготування шурпи вважається варіант на бульйоні з баранячого м’яса на кістці, бажано, щоб це були ребра тварини. Готують його у товстостінній посуді, переважно в казані. Багатьом цей суп може здатися занадто калорійним і тоді універсальною заміною стане бульйон, зварений з яловичини.

Рецепт дуже легкий у виконанні, не вимагає використання рідкісних і дорогих продуктів, а пряний, присмачений духмяними спеціями, поживний бульйон доведеться за смаком чоловічій половині дегустаторів. Це досить наваристое, суто чоловіче блюдо, в давнину його використовували як засіб, що відновлює сили після нездужань і хвороб. В якості потрібних складових обов’язково входить картопля, морква, цибуля, а помідори і болгарський перець додають на свій розсуд, якщо є бажання надати особливу солодкувату кислинку страви.

Покроковий рецепт

Яловичину зварити, попередньо злив першу воду і процідивши, для отримання прозорості бульйону.

Дивіться також:  Свинина, тушкована з картоплею в каструлі



З звареного бульйону виловити м’ясо, яке далі буде необхідно звільнити від кісток і жил, накришити досить крупно. У бульйон опустити цибулину цілком і залишити кипіти на повільному вогні ще 10 хвилин.

Крупно нарізати овочі: картоплю, моркву. Додати в бульйон і варити приблизно 10 хвилин.

Помідори облити окропом і очистити від шкірки, так це буде значніше легше. Помідори нарізати і опустити в каструлю з бульйоном, цибулю а цьому етапі можна буде витягти. Суп варити ще 5 хвилин.

На кінцевому етапі, коли овочі майже дійшли до повної готовності, подрібнений часник викласти в шурпу, всипати спеції і сіль, продовжувати близько 5-7 хвилин.

Готова шурпа (шурбо) обов’язково після приготування повинна постояти близько 1 години. Перед дегустацією на дно тарілки покласти шматки м’яса, залити бульйоном з овочами, прикрасити соковитою зеленню. У бульйон також кладуть сметану або гіркий червоний перець для надання гострого смаку.