Дитяча заварна паска – смачне ласощі на свято!
Інгредієнти
Сир – 200 г | |
Вершкове масло – 50 г | |
Цукор – 100 г (або за смаком) | |
Сметана – 100 г | |
Яйця курячі – 1 шт. |
Сирна паска буває двох видів: заварна (гретая) і сира. Вони однаково смачні, проте сиру великдень швидше зробити. Заварную робити довше, але вона і довше зберігатися в холодильнику (приблизно близько 1 тижня).
Звичайно, найголовніше, вибрати хороший якісний сир для паски. Він повинен бути свіжий (не більше 3-х днів з дати, зазначеної на упаковці), сухий та однорідної структури. У будь-якому випадку, який би сир ви не купили, великдень краще покласти під гніт, щоб видалити зайву вологу. Якщо ви готуєте для дитини, і він не любить коли трапляються крупинки в сирі, перед приготуванням паски сир перетріть через сито. Можна це зробити кілька разів. Сметану краще беріть перевірену, жирну, щоб вона не була рідкою і не зіпсувала всю пасху. Якщо у малюка немає алергії, можна додати трохи ваніліну і будь-яких ягід.
Деякі поради при приготуванні сирної паски:
– Щоб паска легко виймалася з пасочніци, форма продукту залишилася колишньою і не втратила вигляд, пасочницу перед заповненням необхідно вистилати марлею. Марля при цьому повинна побут трохи волога.
– Великдень слід тримати в холоді під гнітом не менше 12 годин.
– Якщо ви будете класти у великдень ягоди або родзинки, гарненько промийте їх і перед тим як використовувати обсушіть на паперовому рушнику.
Покроковий рецепт
Інгредієнти…
Розм’якшене масло (не намагайтеся розм’якшити масло в мікрохвильовій печі!) гарненько перемішати зі сметаною, до однорідної консистенції.
Додати перетертий через сито сир, перемішати. (Сир попередньо краще покласти в марлю і дати стекти зайвої рідини. Я це роблю на ніч).
Білки відокремити від жовтків. Міксером жовтки розтерти з половиною цукру (50 г). Звичайно, крупинки цукру повинні розчинитися.
Ввести збиті жовтки в сирну масу, перемішати.
Білки збити міксером на середній швидкості з половиною цукру (Щоб білки добре взбились, необхідно використовувати суху, не жирну посуд. Те ж саме стосується і лопаток від міксера. Після жовтків гарненько промийте їх і на сухо витріть рушником). Додати збиті білки до сирної маси, акуратно перемішати, щоб білки не осіли.
Масу перекласти в каструлю і поставити на повільний вогонь. Варити сирно-яєчну суміш, постійно помішуючи, щоб не пригоріло. Довести до кипіння і зняти з вогню. Деякі діти не люблять, коли трапляються крупинки сиру, тому при бажанні на цьому етапі готування) можна масу подрібнити заглибним блендером.
Форму вистелити чистою, злегка вологою марлею, складеною як мінімум в 2 рази. Сирну масу викласти в пасочницу. Залишилися куточками марлі накрити великдень. Зверху поставити гніт (під пасочницу не забудьте підкласти тарілку для збору зайвої рідини). Прибрати дитячу великдень в холодильник на ніч. Акуратно дістати готову сирну паску. Прикрасити заварную великдень метеликом з фруктів. Дитяча паска готова! Приємного апетиту!