Гарбузовий кисіль є не тільки неймовірно смачним, але і досить корисним густим напоєм, який покращує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Його бажано включати в лікувальний меню, а також настійно рекомендує
Інгредієнти
очищена гарбузова м’якоть – 320 г | |
окріп – 850 мл | |
великі соковиті яблука – 2 шт | |
вода – 120 мл | |
картопляний крохмаль – півтори ст. ложки | |
мед квітковий чи тростинний цукор – за смаком | |
курага без кісточок – 15 штук |
Корисні властивості гарбузового киселю можна збільшити в кілька разів, якщо включити в його склад курагу і соковиті яблука.
Густоту киселя з гарбуза за бажанням можна варіювати, оскільки комусь більше подобається дуже густий напій, схожий на десерт. Природно, такий кіселик можна прикрасити, як і класичні десертні страви, якими-небудь ягідками, а потім їсти ложкою. Можна також приготувати і достатньо рідкий кисіль, який потрібно буде пити як звичайний напій.
Покроковий рецепт
Промити всю курагу і яблука, потім підготувати каструлю середнього розміру, влити дуже гарячу воду (400 мл). Нарізати довільними шматками гарбузову м’якоть і яблука, у яких заздалегідь слід видалити серцевину, викласти всі ці компоненти в каструлю разом з курагою, варити хвилин п’ятнадцять на помірному вогні. Як тільки яблука і гарбузова м’якоть стануть м’якими, потрібно пюрировать їх блендером, додати цукровий пісок або квітковий мед за смаком, перемішати.
В відфільтрованої прохолодній воді розвести окремо картопляний крохмаль, перемішати і відставити ненадовго в сторону, в каструлю з гарбузово-яблучним пюре додати решту окріп. Поставити каструлю з гарбузово-яблучної сумішшю на помірний вогонь і при постійному помішуванні прогрівати хвилин п’ять, після цього тоненькою цівкою влити крохмаль, розведений у воді.
Готувати гарбузовий кисіль до тих пір, поки він не загусне, а на це може піти приблизно три хвилини, якщо напій вийшов дуже густим, можна за бажанням додати в каструлю ще трохи окропу.
До речі, гарбузовий кисіль можна зробити більш ароматним, а для цього потрібно насипати в процесі варіння мелену корицю або подрібнену гвоздику. Можна також додати в цей чудовий напій трохи пюрированных листочків м’яти, які додадуть киселю нотку свіжості.
У літній період гарбузовий кисіль рекомендується вживати в охолодженому вигляді, взимку краще цей корисний напій попередньо прогріти.