Хмиз

Хмиз – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Інгредієнти

Сметана – 3 столові ложки (або майонезу)
Яйця курячі – 1 шт.
Борошно – 1,5 склянки
Цукор – 3 столові ложки (можна більше або менше)
Сода – Пів чайної ложки
Сіль – щіпка
Рослинне масло – 1,5 столових ложки
Рослинне масло – 100 мл для смаження
Цукрова пудра –

Як приготувати Хмиз

Рецепт хмизу дала мені моя бабуся. Пам’ятаю, як в дитинстві ми наминали хрусткий хмиз, запиваючи його гарячим, свіжоприготованим шоколадом або какао зі згущеним молоком. Хмиз за рецептом моєї бабусі виходить смачною і хрусткою. При цьому його цілком легко приготувати. Рецепт цього печива – хмиз на сметані. Сметану, у вигляді виключення, можна замінити на майонез, але краще звичайно перше, ніжніше. Так само в тісто для хмизу додається куряче яйце, борошно і не багато соняшникової олії. Цукор регулюєте за смаком.

Печиво хмиз – хороша альтернатива покупному печінкою з невідомим складом і не зрозумілими добавками… Так що ділюся з вами рецептом, як приготувати хмиз.

Покроковий рецепт

Приготування хмизу:
Для приготування нашої випічки необхідно просіяти борошно, додати трохи солі, пів чайної ложки соди. В окремій глибокій мисці змішати 1 яйце, сметану, цукор-пісок, а так само 1,5 столових ложки рослинного масла. Яєчну суміш добре збити віночком до розчинення цукру. Потім в яєчну суміш додати просіяне борошно, змішане з сіллю і содою. Вимісити тісто. Воно повинно вийти м’яким і ніжним. За рахунок додавання рослинного масла в тісто, воно практично не липне до рук і качалці при розкачування тіста.

Робочу поверхню посипати борошном і тонко розкачати тісто для хмизу. Нарізати тісто на ромбики або на прямокутники. По центру кожної фігурки зробити невеликий надріз гострим ножем. Щоб хмиз вийшов красивим, потрібно один край ромбика просунути усередину надрізу. Можна повторити процедуру кілька разів, виходити красиві вінтажні заготовки. Взагалі, хмиз можна робити будь-якої форми: кісками, кільцями або трикутниками.

Я не використовую фритюрницю (у мене її немає :-)), тому користуюся по-старому каструлею з високими бортиками. У маленькій каструлі (або в залізному ковшике) розжарити 100 мл рослинного масла.

В розпечене масло закинути декілька заготовок тіста. Тісто швидко спливає і надувається, хмиз виходить повітряним. Рум’янитися все дуже швидко. Смажити тісто з обох боків до золотистого кольору, перевертаючи двома вилочками. Все смажиться швидко, тому у вас має бути все готове: і ємність для готового хмизу та заготовки тіста і цукрова пудра.

Посипте готовий хмиз корицею або цукровою пудрою. (У мене пудри не було, тому я подрібнила цукор-пісок в кавомолці).

Насолоджуйтеся смачною випічкою, приготовленої вашими ж руками! Приємного апетиту!