Різдвяний кекс штолень з пісочного тіста

Різдвяний кекс штолень з пісочного тіста – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Штолень – святкова випічка. Він багатий горіхами, сухофруктами і володіє відмінним смаком.

Інгредієнти

Сир – 250 грам
Цукор – 250 грам
Масло вершкове – 250 грам
Борошно – 750 грам
Яйця – 2 штуки
Горіхи – 250 грам
Родзинки – 250 грам
Цукати – 100 грам
Курага – 100 грам
Коньяк – 80 мілілітрів
Розпушувач – 18 грам
Ванільний цукор – 1 пакетик
Лимон – 1 штука
Цукрова пудра – 150 грам

Як приготувати Різдвяний кекс штолень з пісочного тіста

Крім традиції пекти паски, у Західній Європі існує традиція пекти штолены – святкові кекси до Різдва. Печуть їх зазвичай за 5-6 тижнів до свята, після випічки вистоюють на холоді. За час поки штолень дозріває, він насичується ароматами сухофруктів і стає ще смачніше. Витримані в алкоголі сухофрукти, виконують роль консерванту, з-за чого кекс зберігається тривалий час.

Покроковий рецепт

Завчасно почати підготовку інгредієнтів. Сухофрукти та цукати залити коньяком і залишити в закритій ємності на 5-7 годин, а краще на ніч.

Дати маслу (250 грам) нагрітися до кімнатної температури, викласти в миску і засипати цукровим піском.


Збити розм’якшене масло і цукор до однорідної маси. Додати два яйця, потім сир. Переважно, щоб сир був пастоподібної консистенції. Все аналогічно збити до однорідності.

Шкуру лимона потерти на цедру, м’якоть розібрати від кісточок і порізати. Додати лимон до масляної маси. Можна обмежитися тільки соком лимона, але особисто мені по душі виражені цитрусові нотки в кексі.

Додаємо горіхи і замочені в алкоголі сухофрукти. Горіхи і сухофрукти можна брати будь-які, головне дотримуватися пропорцію.

Борошно ретельно змішуємо з ванільним цукром і розпушувачем. Якщо використовуєте ванілін, додавайте кількість згідно інструкції на упаковці.


Додаємо борошно до решти маси і вимішуємо круте тісто.

Тісто ділимо на кілька частин. Я віддаю перевагу готувати невеликі кекси, тому ділю на 5.

Кожну частину розгортаємо в тонкий коржик. Штолень символізує народженого немовляти, тому і форма у кексів нестандартна. Кожну корж звертаємо зліва направо в рулет, залишаючи невеликий вільний край. Кекси укладаємо на деко, застелений папером.

Випікаємо в розігрітій до 200 градусів духовці близько години.


Коли кекси будуть практично готові, розтоплюємо 100 грам вершкового масла. Ще гарячі штолены рясно змащуємо маслом. Відразу після змащування також рясно посипаємо цукровою пудрою.

Загортаємо у фольгу і коли охолонуть, відправляємо в холодильник дозрівати до свята.

За кілька годин до подачі дістаємо кекс з холодильника і даємо «відігрітися». Подаємо до святкового застілля. В принципі, готуючи штолены вже третій рік поспіль, я так і не вирішила для себе, смачні вони більше свіжі або витримані. Якщо боїтеся експериментів, в перший раз можна приготувати напередодні свята і насолоджуватися ним в свежеприготовленном вигляді.