Виходить ніжне тісто, яке можна використовувати для випічки пирогів або пиріжків.
Інгредієнти
Вершкове масло – 100 г | |
Борошно – 100 г | |
Сир – 100 г | |
Яйця курячі – 1 шт. (маленьке) або 3-4 ложки крижаної води | |
Сіль – на кінчику ножа |
Цей тісто дуже схоже на несолодке рубане листкове тісто. Тісто так само рубається ножами, в комбайні або спеціальним пристосуванням – рубилкой для тіста. Єдине, на відміну від рубленого тесту, в цьому тесті додається сир, з-за чого змінюються пропорції. Інгредієнти досить таки прості: борошно-масло-сир. Пропорції легко запам’ятати – 1:1:1. Всі інгредієнти зв’язуються невеликим яйцем. Для еластичності тіста додається дрібка солі. Виходить ніжне тісто, яке можна використовувати для випічки пирогів або пиріжків.
Знову ж, якщо ви використовуєте тісто для пирога з рідкою начинкою, корж треба заздалегідь пропекти.
Тісто розподілити по формі. На тісто викласти вантаж, щоб при випічці воно не роздулося, і не сповзли краю. Випікати вже розігрітій до 200 градусів духовці 15 хвилин. Потім зняти вантаж і випікати ще 5-10 хвилин, до підсихання денця. Далі заповнюєте підготовлений корж начинкою і випікаєте стільки часу, скільки вказано в рецепті. Зазвичай становить від 20 до 30 хвилин, але температура в духовці повинна бути нижче, 160-180 градусів.
Якщо використовуєте «суху» начинку, заздалегідь тісто випікати не треба.
Поради:
Сир краще використовувати сухий. Якщо попався вологий, поставте під вантаж і дайте стекти зайвої рідини.
Вершкове масло і сир при замісі тесту повинні бути холодними.
Для «зв’язування» тесту потрібно використовувати маленьке яйце чи можна замінити його крижаною водою.
Якщо у вас все ж виявився сирої сир або занадто багато яйця, і замішується тісто погано, додайте трохи борошна.
Не намагайтеся досягти однорідної консистенції тесту при замісі. Воно повинно бути структурним.
Покроковий рецепт
Інгредієнти.
Холодне вершкове масло нарізати кубиками. Додати до борошна і сиру.
Все порубати двома ножами. (Якщо ви рубаєте ножами, зручніше це робити на рівній поверхні, на дошці). Повинна вийти велика крихта.
Додайте невелике яйце (або можна його замінити 3-4 ложками крижаної води, додаючи її не відразу, а по 1 ложці).
Замісити швидко тісто (швидко, щоб масло в тесті не тануло). Сир у мене був сухий, саморобний, а ось яйце виявилося велике, і для формування кулі я додала ще 2 столові ложки борошна. Тісто має бути структурним, а не однорідним. Тому не намагайтеся його довго місити. В іншому випадку, ви його перемесите, і воно при випічці вийде твердим і втратить свою шаруватість.
Загорнути тісто у харчову плівку або пакет, прибрати в холодильник. Сирне тісто краще тримати в холодильнику не менше 2-х годин. Потім приступити до випікання.
Що можна спекти з сирного тіста?
Пиріг з черешнею під білим шоколадом – смачний відкритий пиріг з вершками, білим шоколадом і черешнею.
Фінська пиріг з чорницею – ніжна начинка зі сметани з ягодами.
Якщо у вас завалялася гарбуз :-)…
Тарт з гарбузом і карамеллю.