Бігус або бігос є дуже популярною стравою у жителів Польщі, а традиційний рецепт передбачає включення до складу капусти домашньої закваски.
Інгредієнти
молода капуста білокачанна – 685 г | |
яловича вирізка – 420 г | |
чорнослив без кісточок добірний – шість штук | |
великий соковитий цибуля – одна головка | |
рослинна олія дезодорована олія – одна ст. ложка | |
соковита морква середнього розміру – одна штука | |
болгарський перець великий червоний – одна штука | |
спеції для овочевих страв – одна ч. ложка | |
відфільтрована вода прохолодна – 120 мл | |
паста томатна густа – 120 г | |
кам’яна сіль тонкомолота – за смаком |
Зараз з’явилося безліч інших рецептів бігуса, а у всіх сім’ях таке блюдо досить давно готують по-своєму. Основою цього національного польського страви є хрустка квашена капуста, крім цього компонента до складу бігуса входить м’який чорнослив і болгарський перець.
В сучасних рецептах допустимо використання не квашеної, а свіжої молодої білокачанної капусти, в цьому випадку блюдо вийде більш освіжаючим і легким.
Покроковий рецепт
Гарненько промити в прохолодній воді не дуже жирну яловичу вирізку, потім підсушити її, і відразу ж нарізати широкої соломкою. Нашаткувати соломкою соковитий цибулю, те ж саме зробити з морквою і болгарським перцем, попередньо очищеним від коробочки з насінням.
Всі вищевказані нарізані продукти акуратно викласти в чашу мультиварки шарами, але в першу чергу на дно мультиварочного пристрою слід покласти нарізану яловичину, її попередньо посоливши за смаком.
У ємність мультиварочного пристрою слід також налити рослинне масло в достатній кількості, а поверх м’яса покласти всі овочі, нарізані соломкою, додати самі якісь улюблені спеції і насипати сіль.
Не дуже потрібно дрібно нашаткувати молоду капусту, потім її необхідно трохи підсолити, щоб вона дала сік і стала більш м’якою, злегка пом’яти руками.
Нашатковану капусту розподілити поверх всіх інших компонентів, а для додання більшого аромату страви можна додати сухі або свіжі пряні трави, а також обсмажені шампіньйони і чорнослив.
У прохолодній питній воді розвести густу пасту, а приготовану суміш відразу ж перелити в ємність мультиварки, далі пристрій слід закрити кришкою, встановити час готування на одну годину. Бігус готувати слід належний час у режимі «Гасіння», як тільки програма час готування закінчиться, слід встановити час, на десять хвилин і продовжити приготування бігуса вже в режимі «Смаження».