Млинці на Русі – ароматний прообраз Сонця. Вважалося, що млинець не можна різати ножем або протикати виделкою, його можна їсти тільки руками, щоб не накликати на себе біду. Чи це Так? Перевіримо.
Інгредієнти
Для тіста | |
Молоко – 500 мл | |
Сметана – 200 гр | |
Цукор-пісок – 75 гр | |
Борошно – 300 гр | |
Яйце куряче – 1 шт | |
Сода харчова – 15 гр | |
Сік лимона – 50 гр | |
Сіль – 10 гр | |
Для начинки | |
Сир – 400 гр | |
Цукор-пісок – 75 гр | |
Яйце куряче – 1 шт | |
Олія соняшникова – 30 гр |
У зв’язку з наближається Масляною, це блюдо саме затребуване, адже досвідчені господині випікають на свято млинці відразу декількох видів. Млинці – страва споконвічно російське, про це свідчать численні праці істориків, наші предки ласували ними з давніх часів. А В. Похльобкін, відомий історик російського побуту, вважає, що слово “блін” походить від давньоруського “млин”, тобто молоти. Скільки в світі господинь з фантазією, стільки і рецептів млинців існує, тому що млинці страва дуже дивне. Вони розрізняються і за способом приготування і діляться на звичайні млинці, заварні, дріжджові, з припеком. Також млинці можна класифікувати за борошні, яку використовують для тіста, і тут млинці діляться на млинці з борошна млинцеве, житнього, вівсяного, гречаного, кукурудзяного. А млинці можна розподілити на групи за складом рідини, з якої складається тісто, наприклад, це може бути вода, молоко, кефір, сироватка, мінеральна вода, і навіть зовсім несподіване рішення – млинці на пиві. Що ще цікавіше, млинці можна розподілити за способом їх вживання – з медом, з варенням, зі згущеним молоком. Млинці можуть бути тонкими, товстими, ажурними, з начинками і без, з млинців можуть приготовані навіть торти. Але саме головне, при виборі будь-якого з рецептів в результаті ви отримаєте смачне ласощі.
Покроковий рецепт
Для приготування заварних млинчиків потрібні такі продукти.
Молоко виллємо у форму для змішування продуктів. Туди ж додамо сметану.
Все ретельно перемішати, “розіб’ємо” яйце, додамо цукор-пісок і знову всю суміш взобьем міксером.
В малої чаші змішаємо соду харчову і сік половини лимона. Простежимо, щоб сода повністю “погасилась”, покрилася зверху піною.
Погашену соду викладемо в тісто, заваримо його, перемішуємо суміш до утворення “шапки” з піни на всій поверхні заготовки для тіста. Потім частинами просіюємо в миску борошно.
Перемішуємо до утворення однорідної рівної маси.
Заварні млинці виходять пишними і ошатними.
Випечені млинці складаємо на велику тарілку, щоб вони трохи охололи.
Поки млинці холонуть,займемося приготування начинки з сиру. Сир , цукор-пісок яйце ретельно перемішати, щоб маса стала однорідною.
Тепер начиним млинці. Сир викладаємо з одного краю млинця.
Акуратно згортаємо блін, щоб вийшов згорточок.
Начинені сверточки складаємо на сковороду, наливаємо трохи олії соняшникової, накриваємо сковороду кришкою і ставимо на слабкий підігрів на плиті. Через 15 хвилин перевернемо млинці.
Готові млинці викладаємо на порційні тарілки, подаємо на стіл. Приємного апетиту!