Пахлаву роблять різних форм і з різними горіхами, найголовніше, щоб солодкість добре просочилася лимонним сиропом. Цю пахлаву можна подати на будь-який стіл і в будь-свято.
Інгредієнти
Для тіста: | |
Яйце – 1 шт. | |
Борошно – 250-300 гр. | |
Вода або молоко – 70 мл | |
Вершкове масло – 1 столова ложка з гіркою розм’якшене | |
Сіль – щіпка | |
Для сиропу: | |
Вода – 100 мл | |
Цукор – 100 гр. | |
Лимон – 1 столова ложка | |
Мед – 1 чайна ложка | |
Для змазування тіста: | |
Вершкове масло – 60 гр. | |
Для начинки: | |
Волоський горіх – 100 гр. | |
Фісташки – 100 гр. | |
Цукрова пудра – 80 гр. |
Історія пахлави або як її ще називають баклави, починається з давніх часів. Рецепт вперше придумали ассірійці. Пізніше для додання ще більш солодкого смаку греки зробили тісто тонше – як аркуш паперу, завдяки цьому баклава тане в роті.
У Туреччині збереглася дата виготовлення першої баклави. Це було в 1453 році у часи, коли країною правили султани, потім цю солодкість почали готувати і в арабських країнах. У кожній країні свої традиції в приготуванні цієї солодощі, у цій статті буде описано класичний і покроковий спосіб приготування арабської пахлави.
Баклаву роблять різних форм і з різними горіхами, найголовніше, щоб солодкість добре просочилася лимонним сиропом. Цю пахлаву можна подати на будь-який стіл і в будь-свято.
Покроковий рецепт
У казан налити води, насипати цукор, розрізати лимон на дві половини, видавити сік і поставити на вогонь до повного розчинення цукру. Сироп повинен вийти густим і з солодким лимонним смаком.
Поки в казані готується сироп, потрібно приготувати тісто, насипати борошно на дошку і зробити в муці поглиблення. Туди розбити яйце, сіль, розм’якшене масло і почати місити тісто. Потім додати трохи води, продовжувати замішувати тісто.
Тісто місити до такого стану, щоб воно було пластичним. Дати тісту 20 хвилин відпочити.
Після приготування тесту, потрібно підготувати начинку. Волоський горіх і фісташки, очищені від шкаралупи, порубати на невеликі шматочки (можна зробити це на блендері). Змішати з цукровою пудрою.
Вершкове масло розтопити і змастити деко. Тісто розділити на 8 кульок розміром з яйце. Розкачати кожен шар тіста, щоб воно вийшло завтовшки з аркуш зошита, тобто максимально тонко, наскільки це можливо.
Покласти на деко розкатане тісто від 1 кульки і змастити вершковим маслом. Зверху викласти тонкий шар начинки з горішків і цукрової пудри. Покрити іншим пластом тіста. Теж зробити з іншими частинами тесту. Викласти пласт тіста, змастити вершковим маслом, посипати начинкою і т. д.
Пахлаву нарізати по діагоналі, ромбами. Це потрібно для того, щоб пізніше випічку полити сиропом і просочити пахлаву. Поставити в духовку на 30-40 хвилин при температурі 200 градусів.
Поставити в духовку на 30-40 хвилин при температурі 200 градусів.
Після готовності, полити раніше приготовлений остиглий сироп на пахлаву. Поверхню посипати порубаними фісташками. Залишити пахлаву просочитися. Подавати до чаю. Приємного апетиту!