Корисним стравою назвати біляші не можна, але якщо робити, то тільки відмінні беляшики!
Інгредієнти
Тісто: | |
борошно – 500 – 530 гр | |
дріжджі сухі – 7 гр. | |
цукор – 1 ч. л. | |
молоко – 0,5 склянки тепле | |
масло вершкове – 100 гр. тепле | |
сіль – 2 ч. л. | |
тепла вода – 0,5 склянки | |
начинка: | |
фарш – 300 гр приблизно | |
цибуля ріпчаста – 1 головка | |
сіль – за смаком |
Рецептів біляшів багато. Але у мене є свій. Біляші виходять просто дивовижні – м’які, соковиті і дуже смачні, а ароматні які! Мені дуже подобаються, спробуйте і ви!
Якщо у вас скінчився фарш, а тісто ще залишилося можна приготувати баурсаки. Це тісто підійде для казахських пончиків. Баурсаки можна подавати до супу замість хліба.
Покроковий рецепт
Спочатку робимо тісто: у теплій воді розчинити цукор і додати дріжджі, перемішати і відставити хвилин на 11 – 15, до появи шапки. До теплого молока додати м’яке вершкове масло і сіль. Перемішати. Додати дріжджову суміш і перемішати, поступово підсипаючи борошно, замісити тісто.
Коли тісто можна буде взяти в руки, дістати його і продовжуючи підсипати борошно, вимісити в гладке тісто . У чашку де замішували тісто, налити трохи раст. масла. Покласти туди тісто, накрити і поставити в тепло на 1,5-2 години.
Займемося начинкою: у м’ясний фарш додаємо дрібно рубану цибулину, обсмажену на маслі, але можна додати і сиру цибулю, я не люблю післясмаку після сирої цибулі і завжди трохи припускаю на сковороді, доводячи до прозорості…
Тісто через годину дістаємо і дивимося, воно повинно збільшиться приблизно вдвічі, стіл припудрим борошном і вимішуємо тісто, повертаємо назад, даємо йому піднятися ще раз!
Через 35 хвилин тісто підійшло другий раз, терміни можуть бути різними, все залежить від борошна і дріжджів! Орієнтуйтеся по часу самі! Ділимо тісто на колобки, вага одного колобка приблизно 45 – 50 гр. Для мене це оптимальна вага і розмір беляшика!
Розкачуємо коржик (сочень), викладаємо начинку (фарш вагою 25 гр, приблизно), приплюснем його і красивими хвилями прищипнем біляш!
Робимо складку, однією рукою тримаємо і притягуємо іншу складочку, защипуємо і так по колу! Трохи придавлюємо пальцями навколо отвору і кладемо в розігріте масло в сковороду або в вог!
Смажимо на вогні вище середнього, багато не кладіть на одну сковороду, нехай лежать просторо і підсмажаться з усіх боків! Спочатку кладемо в масло біляш отвором в низ, за тим перевертаємо. Орієнтуємося по золотистого кольору, дуже швидко вони не повинні присмажуватися, тоді потрібно трохи зменшити вогонь! Дивіться… Пробуйте!
Біляші дістаємо і кладемо на паперовий рушник, що б зайве масло вбралося. діємо обережно, так як в отворі накопичується м’ясний сік.
Якщо залишиться трохи тіста, посмажте тісто кубиками! Вийдуть баурсаки до бульйону! Але це інша історія! Приємного вам апетиту!