Булочки “Жайворонки” з дріжджового тіста.
Інгредієнти
Молоко – 200 мл | |
Дріжджі – 20 г | |
Цукор – 100 г | |
Сіль – 0,5 ч. л. | |
Яйця курячі – 1 тшт. (для тіста) | |
Яйця курячі – 1 тшт. (для змащування) | |
Борошно – 800 г | |
Вершкове масло – 30 г | |
Родзинки – для вічко |
У наших предків існувала віра в те, що 22 березня з теплих країн прилітають СОРОК різномастих, разноперых, разноголовых і разноклювых птахів, і перша з них – жайворонок. 22 березня день з ніччю міряються. Зима закінчується, весна починається. Настає свято «Жайворонки»! Свято весни і тепла!
З приходом цього свята весна прокидається від сну, скидає з себе білу шубу, прикрашає себе волохатими гілками верби, щодня приймаючи собі в подарунок нескінченну кількість підсніжників. Тому-то ця птиця і прекрасна, і не менш бажана, ніж сама весна.
Атрибутом обряду закликания весни з метою її наближення – є птиця жайворонок. Тому в цей день пекли з тіста зображення жайворонків по одному на кожного члена сім’ї чи за два кожній дитині, але їх форма і розміри були дуже різноманітні і могли відрізнятися навіть в сусідніх селах. Їх обмащували медом, золотили їм голови і крила. Житніх птах, роздавали дітям, які трохи світло вискакували юрбою за двори на кучугури, піднімали цих птах на держаки і навперебій закликали:
“Жайворонки, прилетіть,
Студену зиму заберіть,
Теплу весну принесіть:
Зима нам набридла,
Весь хліб у нас поїла!
Жайворонки, прилетіть, студену зиму заберіть!”
Після чого печених пташок зазвичай з’їдали, а голівки їхні віддавали худобі або віддавали матері зі словами:
«Як жайворонок високо літав,
Так щоб і льон твій високий був.
Яка у мого жайворонка голова,
Так щоб і льон головатий був».
З допомогою подібних пташок на Жайворонки за традицією вибирався сімейний засівальник. Для цього в жайворонок запікалася монета, лучинка, і чоловіки, незалежно від віку, витягали собі печену пташку. Кому випадав жереб, той і розкидав перші жмені зерен під час початку посіву.
Я пропоную спекти «жайворонків» – «птах» з дріжджового тесту, коли скінчиться пост…
Покроковий рецепт
Приготувати дріжджове тісто безопарним способом.
Дріжджі розчинити в 50 мл теплого молока. Інше молоко вилити в каструлю. Туди ж закинути цукор, сіль, 1 яйце. Перемішати. Додати розчинилися дріжджі, перемішати.
Поступово додати просіяне борошно, перемішуючи. В кінці замісу додати розм’якшене вершкове масло або вершковий маргарин. Замішувати до такого стану, щоб тісто не прилипало до рук. Дати тісту відпочити і піднятися, поставивши в тепле місце на пару годин. Накрити тісто чистим рушником, щоб не утворилася скоринка.
З готового тіста зробити довгі смужки-джгутики товщиною 1,5-2 см, зав’язати вузликом.
Смужки-джгутики робити бажано рівної величини. (Нерівні за розмірами шматки тіста, як правило, викликають у подальшому неоднакове пропікання виробів: дрібні будуть перепекаться, а великі — недопекаться.)
Надати форму пташки. Верхній край смужки прищипнути, зробивши подобу дзьоба. Оченята зробити з двох родзинок. Другий край – надрізати ножем, зробивши хвостик. Приліпити крила.
Укладаємо пташок на металевий лист (краще використовувати папір для випічки! Навіть якщо деко старий – папір рятує) подалі один від одного. Даємо підійти в теплі. Щоб наші вироби під час вистоювання не обвітрювалися, покрити їх легкою серветкою або шматком марлі. Чим швидше расстаивается тісто, тим краще виходять випечені вироби. Сприятлива для вистоювання тіста температура — 30-35°С, тривалість вистоювання коливається від 20 до 60 хвилин. (При недостатній расстойке при випічці на виробах утворюються тріщини, а самі вироби виходять важкими, погано пропеченными. Зайва розстойка деформує вироби, так як з’являються великі пори.) Далі, пташок змастити білком.
Випікати булочки з дріжджового тіста в розігрітій до 190-200 градусів духовці близько 20 хвилин до готовності.
Ще раз змастити пташок сумішшю вже білка і жовтка. Поставити в духовку ще на 3-5 хвилин (до рум’яності).
Готовність булки можна дізнатися, постукавши пальцями за нижній корі. Якщо виходить чистий дзвінкий звук — значить, дріжджові булочки готові. Такі булочки пташки можна приготувати на Великдень, Масницю і не соромно спекти на дитяче свято! Приємного апетиту!