Ароматне лечо по-угорськи за рецептом засновника цього чудового блюда – Кароя Гунделя. Смак цього лечо підкорить ваше серце!
Інгредієнти
болгарський перець – 3 шт. | |
ріпчаста цибуля – 3 шт. | |
шпик – 30 гр. | |
томатний сік – 200 мл | |
морква – 2 шт. | |
паприка – 1 ст. л. | |
часник – 3 шт. | |
помідори – 4 шт. | |
перець чорний мелений – 1/2 ч. л. за смаком | |
сіль – 1,5 ч. л. за смаком | |
вода – 30 мл |
Угорське лечо – досить старовинний рецепт. Це блюдо здавна готували в сім’ях Угорщини, але постало всьому світу лечо лише після публікації цього рецепта в кулінарній книзі одним з відомих кухарів країни. Ім’я цього кухаря – Карой Гундель. Він не тільки поставив основи і представив всьому світу угорську кухню, але й навчив багатьох готувати національні страви своєї країни. Одним з таких страв було і лечо по-угорськи.
На жаль, найчастіше лечо готують не за традиційним рецептом. У країнах СРСР це блюдо стало швидше закруткою на зиму і таким звичним нам консервованим ласощами. Як тільки тепер не використовують лечо: і як зимовий консервований салат, і як заправку до борщу, як закуску і навіть безпосередньо на бутерброди. У свою чергу, я хочу представити вам оригінальний рецепт цієї страви, як його готують в Угорщині і яким його представив Карой Гундель в своїй “Малій угорській кухонної книзі”. Спробуйте це блюдо і відчуєте ту саму пікантність Угорщини!
Покроковий рецепт
Для початку потрібно підготувати всі інгредієнти. Почистити моркву і цибулю, підготувати томатний сік. Я використовую для своїх рецептів домашній томатний соус, тому я розводжу його невеликою кількістю води. Якщо використовуєте томатну пасту – зробіть також. У разі використання томатного соку, воду додавати не потрібно. Ще для цієї страви нам знадобиться свинячий шпик. Він повинен бути підкопченим, це додасть страві особливий аромат.
Приступаємо до приготування лечо: нарізаємо дрібними кубиками копчений шпик, шаткуємо півкільцями ріпчасту цибулю.
Відправляємо нарізаний шпик на гарячу сковорідку і смажимо до прозорості.
Поки шпик обсмажується, шаткуємо великими шматочками болгарський перець.
Додаємо на сковороду нарубаний цибулю і доводимо до золотистого кольору.
Потім відправляємо обсмажуватися шматочки перцю. Доводимо його до м’якості і легкої золотистої скоринки.
Нарізаємо часточками помідори.
Додаємо помідори до перцю з цибулею та салом.
Натираємо крупно моркву.
І також відправляємо її на сковорідку обсмажуватися і насичуватися ароматами.
Надаємо нашій страві смак – додаємо чорний мелений перець, дрібку червоного гострого перцю, столову ложку паприки і солимо за смаком.
Коли морква стане м’якою, заливаємо блюдо томатним соком. Якщо він занадто кислий – додайте цукру до смаку.
Готуємо страву до випаровування зайвої рідини, щоб лечо було помірно густим, і можна подавати на стіл.
В оригінальному рецепті Карой Гундель вказує, що по-особливому смачно це блюдо поєднується з смаженими ковбасками. Також, можна додати мисливські ковбаски безпосередньо в лечо, замість шпику.
Приємного апетиту!