Це блюдо відрізняється тим,
що воно:
має естетичний вигляд – їм можна прикрасити недільний сімейний стіл;
володіє корисністю, так як готується без цукру;
є ситною ласощами для всіх.
Інгредієнти
гарбуз – 400 грам | |
рис – 0,5 склянки | |
пшоно – 0,5 склянки | |
вода – 2 склянки (окріп) | |
молоко – 1 стакан | |
масло вершкове – 70-80 грам | |
мед – 4 столові ложки | |
родзинки – жменя з гіркою | |
сіль – 0,5 чайної ложки |
Золота пора осені викликає високі емоції та безліч асоціацій. Охристі м’які відтінки присутні як в нерукотворних деталях природи, так і в повсякденному житті людини, зокрема, в кулінарних рецептах. Не лише колір золота прикрашає наше життя в цей час, але й багата «золота розсип» вітамінів і мікроелементів все частіше стають гостями на осінньому столі.
Сонячної королевою осінніх овочів (хоча багато вчених відносять її до фруктів) – вважається гарбуз. Те, що вона у багатьох традиціях шанується нарівні з хлібом – відомо багатьом. Її образ часто сприймають як символ західноєвропейського свята Хеллоуїна. Ми поважаємо звичаїв інших народностей, але не забуваємо і своїх споконвічних, дбайливо оберігаючи і передаючи їх дітям. Кашу з гарбуза на Русі готували здавна, особливо популярна вона була на півдні.
Рецепт, яким я ділюся, передала мені бабуся, вірніше сказати – я сама його перейняла. Правда, процес приготування відбувався в російської печі. Якщо є у когось така можливість – кращого не придумати. Особливістю цієї каші є наявність двох видів круп – рисової та пшоняної. Зерно треба ретельно промити, відкинути і добре підсушити на розігрітій сковороді, тоді воно набуде ефект пропаренности і в готовому вигляді не стане замазкою, а буде мати приємну структуру.
Покроковий рецепт
Необхідні інгредієнти…
З’єднати рис з пшоном і ретельно промити кілька разів, поки вода не стане світлою. Відкинути на друшляк;
Помити і очистити гарбуз. Порізати на великі кубики 1,5х1,5 см;
Крупу викласти на сковороду і просушити, постійно помішуючи – на це йде хвилин 5-7. Це саме чарівне дійство – так як суміш при висиханні рухається, ніби жива. Цей процес бабуся завжди довіряла мені. А ви можете підключати своїх діток;
Підготовлені продукти викласти в каструльку, додати сіль перемішати, поставити на повільний вогонь і залити двома склянками окропу; Не повністю накривати кришкою – давати воді перший час випаровуватися, так як є ймовірність витікання киплячої рідини на плиту;
Через одну-дві хвилини, покласти частину вершкового масла – воно обволікає всі складові частини, об’єднуючи їх в якесь ціле.
Слідом за маслом відправити ізюм;
Інтенсивно не заважати, але акуратно контролювати стан дна, щоб уникнути пригорання. Для цього підтримувати температуру в режимі томління, ні в якому разі не використовувати великий вогонь!
Зігріти склянку молока до 60-70 градусів – влити;
Додати масло, що залишилося;
Вимкнути. Накрити щільно кришкою і дати настоятися; Мед додати в гарячу масу, а в трохи остигнула, краще відразу в порційну тарілку, так як мед при високій температурі втрачає свою цінність.
Їжте із задоволенням і балуйте своїх коханих! Приємного апетиту!