Приготування хліба насправді дуже просте. Він не просить ніяких хитрощів і особливих зусиль. Просто робимо дріжджове тісто, потім чекаємо, поки воно попихтіт і підніметься. Формуємо і випікаємо.
Інгредієнти
Вода – 300 мл | |
Дріжджі – 10 г (шматочок поміститься в одній чайній ложці) | |
Цукор – щіпка | |
Сіль – 3/4 ч. л. | |
Вівсяні пластівці дрібного помелу – 1 ст. л. | |
Кукурудзяна олія – 1 ст. л. | |
Борошно житнє обдирне – 1 ст. | |
Борошно пшеничне вищого сорту – 5 ст. | |
Висівки житні – 7 ст. л. | |
Жир – 10 г (для змазування форми) |
У моїй родині давно прийнято готувати хліб. Це правило завела я. Просто, одного разу спробувавши смачних хрусткий хліб домашній, потім вже не змогла є покупної.
Покроковий рецепт
Нам знадобиться каструлька середніх розмірів. В ній трохи підігріємо 300 мл води. Дріжджі розділимо на дрібні шматочки і кинемо в нашу теплу воду. Посиплемо зверху щіпкою цукру. Даємо їм час на активізацію (хвилин 10-15). Вони повинні почати злегка піниться.
Тепер потрібно всипати 3/4 чайної ложки солі і одну столову ложку вівсяних пластівців дрібного помелу.
Влити кукурудзяна олія. Приблизно одну столову ложку. Завдяки йому хліб стане більш хрустким і пухнастим.
Всипаємо 1 склянки житнього обдирного борошна.
І ще 5 склянок борошна пшеничного, краще вищого сорту.
Дуже добре все вимішуємо. Якщо потрібно, трохи допомагаємо руками. І залишаємо підніматися поблизу якого-небудь джерела тепла (батареї, включеної плити тощо).
Приблизно через один-два години наше тісто вже стане в 2 рази більше.
Значить пора його діставати з каструлі. Насипаємо 7ст. л. висівок на стіл, і викладаємо наше тісто на них. Вимішуємо.
Формуємо хлібець. Робимо поперек нього кілька надрізів і залишаємо на випікання (190 °С, режим вгору-вниз, 30 хвилин).
Після випікання йому потрібен час, щоб дійти і охолонути. Годинку доведеться почекати, а потім налітати на теплий, свіжий, хрусткий та корисний хлібець 🙂 .