Капустяний пиріг на дріжджах, без якого не обходиться свято

Капустяний пиріг на дріжджах, без якого не обходиться свято – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Всі інгредієнти змішати, поставити в тепле місце, розділити тісто на порції, приготувати начинку, прикрасити пиріг , випекти в духовці

Інгредієнти

молоко тепле – 1 склянка 250 мл
цукор – 2 ст. л. з гіркою
дріжджі спиртові – 25 г якщо сухі – 1 пакетик
сіль – 1 ч. л. з гіркою
яйце – 1 шт
масло рослинне – 6 ст. л.
борошно пшенич. в/с – 500 г

Як приготувати Капустяний пиріг на дріжджах, без якого не обходиться свято

Рецептом цього найсмачніше пирога з капустяної начинкою в нашій сім’ї користуються з покоління в покоління. Завжди печемо його на Новорічні свята.

Покроковий рецепт


1. До 1 склянці (беремо великий низький) теплого молока додаємо 25 г свіжих дріжджів або 15 г сухих і 2 столових ложки цукру і залишаємо на 15 хвилин, щоб дріжджі почали свою роботу
2. Одне яйце розмішати і додати до молока.
3. 6 столових ложок рослинного масла.
4. 1 чайна ложка солі.
5. 500 г борошна вищого сорту.


Все добре замісити. Якщо тісто буде прилипати, то трошки додайте борошна. Зазвичай борошна вистачає, але якщо яйця великі, то потрібно буде скоригувати кількість борошна.
Тепер тісто прибираємо в тепле місце, накривши його плівкою і зверху кухонним рушником.
Даємо йому один раз підійти, потім перебиваємо і чекаємо, коли воно знову підійде.
Тепер саме час зайнятися начинкою. Для неї беремо капусту, бажано біла щоб була (якщо є зелені листочки краще їх прибрати), нашаткувати її, додати 3-4 головки цибулі ріпчастої(більше цибулі-кращий смак), половинку морквини (її нарізати соломкою, так буде гарніше). Присоліть, приперчите, додайте олії і обсмажте на повільному вогні під кришкою. Довго не потрібно смажити, як з’явилася як би прозорість в капусті і цибулі, то все, начинка готова.
Коли будете укладати начинку, намагайтеся, щоб масло туди не потрапляло, для цього сковорідку потрібно тримати похило, так все зайве масло стече.
Тепер тісто розділіть на порції, в залежності від ваших форм для випічки.
Розкачайте один пласт, викладіть його в форму так, щоб тісто виходило за межі дека.

Укладіть начинку по всій поверхні, а зверху накрийте таким же по діаметру пластом. Тепер візьміть качалку і проведіть по бортах форми, цим самим ви зліпіть два шари тіста. З одержаних обрізків можна по краю пирога зробити косу, а так само за допомогою вирубок для тіста вирізати красиві фігурки і покласти їх на пиріг.
Щоб вони прилипли спочатку пиріг обмазують сумішшю жовтка з невеликою добавкою молока(приблизно на 1 жовток 1 десертна ложка), поставити його на тепле, не гаряче місце, накривши плівкою, а потім перед посадкою в піч весь пиріг змастити жовтком.

Випікати пиріг будемо при температурі 190-200 градусів. Ви самі побачите, коли він зарум’яниться, підніметься, просто краса! А який аромат мммм!!! Приємного апетиту!