Бюджетний, дуже смачний дієтичний рецепт мантів з гарбузом.
Інгредієнти
вода – 2 склянки кімнатної температури | |
борошно – 0,5 кг | |
яйця курячі – 2 шт | |
сіль – щіпка | |
гарбуз – 0,5 кг | |
цибуля – 300 гр | |
сало свиняче – 300 гр можна замінити на курдючне | |
цукор – 1-2 ч. ложки | |
сіль, перець – за смаком | |
рослинне масло – 3 ст. ложки |
Історична гарбуз
Потрапила гарбуз до нас з Америки, завіз її до Європи Христофор Колумб. Незабаром її оцінили кухарі і господині всього світу за її смакові якості, значні розміри. Зростає гарбуз повсюдно і дає дивовижних розмірів плоди, від зовсім невеликих, розміром, як м’яч і до 300 кг. звичайно Така рідкість, але все ж зростає до таких розмірів (залежно від сорту). У минулих століттях з неї майстрували щось типу глечиків, з толстокорых сортів видовбували м’якоть, сушили і користувалися, як ємністю для води.
Достовірно невідомо, скільки років цій страві і хоча, це вважається національної узбецькою кухнею, але все таки історія йде корінням глибоко в Китай, а в перекладі слово «маньтоу»– як голова з начинкою. Узбекистан, Азія, Туреччина, Башкирія, Татарстан і інші народності вважають їх своїм традиційним блюдом. Кожна країна вважає манти своїм національним блюдом. Загалом вони схожі між собою, але тим не менш виходять вони різні за смаком і залежить це і від складу начинки, борошна і звичайно господині (господаря) на кухні.
З одного гарбуза можна приготувати кілька страв. Це рагу, суп-пюре, пареная, смажена, маринована, це пироги і запіканки і навіть варення.
Але в цій статті ми розповімо саме про рецепті мантів з гарбузом.
Років 10-15 тому про гарбуз незаслужено забули і марно. Дивовижний і універсальний овоч! Особливо для дитячого і дієтичного харчування.
До речі, правильно вимовляти саме манти, але ніяк не манти.
Хінкалі, равіолі, вареники, пельмені-всі вони родичі між собою.
Спробуйте манти з гарбузом і вони часто будуть присутні на вашому святковому столі
манти з гарбузом
Манти, це «великі пельмені» зварені на пару в спеціальній каструлі – мантышница або мантоварка, манти–казан, каскана, пароварка. В нижній каструлі знаходиться вода, потім на неї ставлять у кілька ярусів алюмінієві «підставочки» з отворами, через які проходить гарячий пар. За один раз можна зварити кілька порцій, це залежить від розміру мантышницы від 25-40 шт.
Класична начинка–м’ясна, переважно з баранини, але можуть бути і інші сорти м’яса, птиці, на все ваша фантазія! Вони можуть бути картопляні з цибулею і салом або ж замість сала можна додати шматочок вершкового масла для соковитості, картопля з м’ясом і цибулею. Манти гарбузом і м’ясом, але начинка з гарбуза, це неймовірно смачна їжа! (пропорції вибирайте по смаку)
Манти з гарбузом – вам здається, що це не смачно? Але варто спробувати це блюдо і воно залишиться у вашому святковому меню на довгі роки!
Саме правильне приготування фаршу – дрібно рубане, але можна вблагати нарізку м’яса, пропустити його через м’ясорубку з самою крупною решіткою. Манти бувають відкриті(ледачі) і закриті(щільно залепленный верх)
За рахунок того, що приготування відбувається на пару, калорійність страви значно знижується, особливо, якщо це ще і вегетаріанська начинка. Подавати манти можна з різними соусами – кетчуп, сметана з кропом, гірчиця, часниковий соус і багато інших.
Манти з гарбузом покроковий рецепт з фото
Складного в їх приготуванні нічого немає. Впорається будь-яка господиня.
Готуються вони з прісного, схожого на пельменний тісто. Це найдавніше національне східне блюдо, нічим не поступається і навіть почасти смачніше мантів з м’ясом!
Покроковий рецепт
1.Фарш:
гарбуз нарізати дрібними кубиками-0.5 см
дрібно нарізати цибулю-0,5 см
сало свиняче також нарізати дрібними кубиками-0,5 (або ж додати замість свинячого сала курдючне)
цукор(якщо гарбуз не солона, то додати приблизно 1-2 чайних ложок)
Сіль, перець (за смаком)
PS. Якщо у вас манти м’ясні, то, звичайно ж, м’ясо краще злегка підморозити, щоб його зручніше було різати. Але в нашому випадку‒це манти з гарбузом, а значить заморожувати нічого не потрібно.
2.Тісто:
тісто на манти заводять як на пельмені, тільки трохи слабші.
У глибоку миску влити близько 400 гр (2 склянки) води, додати сіль і вбити яйця, трохи збовтати і додавати порціями борошно, попередньо її просіявши. Гарненько вимісити і покласти в целофановий пакет, щоб воно стало еластичним.
3.Коли тісто «достигло» відрізаємо шматок і формуємо ковбаску (як на пельмені) ріжемо на шматочки трохи більше, ніж на пельмені і припылив борошном обидва зрізу розкачуємо коржі приблизно з долоню. Ще варіант–розкачати великий тонкий коло з тіста і видавити формою кружечки, відповідні за розміром, наприклад невеликий пиалой. В цьому випадку всі манти буде рівні, однакові за розміром.
4. У розкачані тонкі коржі покласти приблизно одну повну столову ложку начинки і з’єднати між собою в центрі 4 краї тіста, потім кожні двох країв з’єднати між собою, а в серединці зробити”шовчик” з тіста. Вийде подобу круглого конвертика.
ps. Манти допускається ліпити різних форм, не обов’язково саме так, як розказано в цьому рецепті. Їх можна зліпити і у вигляді зав’язаного мішечка, вони можуть бути трикутні або з красивими “шовчиками” у вигляді листочка, або кіски, або у вигляді відкритих біляшів.
5.Перед тим, як покласти готові манти в каструлю, потрібно змастити поверхню ярусу рослинним або іншим маслом (щоб манти не прилипли до його поверхні, і їх не довелося віддирати від решітки, тим самим порвавши мант і виливши з нього весь сік). Інший варіант – вмочити низ манта в масло.
Користь цієї страви:
Манти з гарбузом рекомендовані людям, у яких хвора печінка, шлунково-кишкового тракту, які дотримуються дієти. Також манти з гарбузом покращують серцево‒судинну систему організму.
Протипоказання:
обмежити вживання мантів людям з підвищеною масою тіла. Тому що з’їсте дуже багато:-)
Адже все геніальне просто, легко, а в даному випадку, ще й дуже смачно!