Інгредієнти
Рубане тісто – 400 г (солодке) | |
Смородина чорна – 400-500 г | |
Яйця курячі – 2 шт. | |
Цукор – 100 г | |
Ванілін – 1/2 чайної ложки | |
Маскарпоне – 250 г | |
Борошно – 2-3 столові ложки |
Покроковий рецепт
Інгредієнти.
В інгредієнтах у мене вже готова основа для пирога, але в коротко розповім про його приготуванні.
Для рубленого тіста вам знадобиться: 250 г просіяного борошна, 125 г вершкового масла, нарізаного кубиками (можна замінити маргарином для випічки), 50 г цукрового піску, щіпка солі і 1 куряче яйце. Всі інгредієнти, крім яйця, порубати на великій дошці за допомогою 2-х ножів. Тісто потрібно саме рубати, а не замішувати. Так як від тепла рук масло буде танути, і тісто не вийде листковим. Детальніше подивитися процес приготування рубленого солодкого тіста.
З рубленою суміші зробити гірку. У середині зробити поглиблення і розбити туди яйце. Ще раз все добре порубати ножами. Потім швиденько замісити тісто руками. Не намагайтеся досягти однорідної консистенції тіста, воно не повинно бути таким.
Тісто розподілити по формі, зробити бортики. Форма у мене прямокутна розміром 30х18см, висота стінок 5 див. Так як до складу рубленого тесту входить масло, немає необхідності (яка б у вас вона не була) змащувати форму. Але якщо ви сумніваєтеся у своїй формі, виріжте з пергаментного паперу копію дна своєї формочки і постеліть на дно (з цією хитрістю ви без проблем дістанете свій пиріжок 😉 ). Наколоти тісто виделкою, щоб при випічці не роздулося і поставити випікати у вже розігріту до 170 ° С духовку на 15 хвилин. Форму з тістом при випічці я накрила пергаментним папером, щоб коржик залишався світлим. Зазвичай я випікаю тісто з вантажем. Але в даному випадку просто поспішала, і як бачите, тісто не роздулося. Мабуть багато дірочок наколола 🙂 . Відкласти основу для пирога, нехай остигає.
А поки приготувати крем.
Відокремити білки від жовтків. У глибокій чашці розтерти дочиста жовтки з цукром (цукор додати тільки половину – 50 г).
Додати сир маскарпоне, ванілін, перемішати.
Білки збити міксером з половиною цукру до міцних піків.
Збиті білки перекласти в жовтково-сирну суміш і дуже обережно перемішати. Дбайливо, так як маса може впасти. Додати борошна, щоб після випічки не вийшов «живодрегущий» крем. Так само акуратно перемішати. Виходить ось такий крем з маскарпоне. Вкусняяяка!
На готову основу викласти чисту смородину.
Потім викласти крем з маскарпоне, розрівнюючи його по всій поверхні. Випікати пиріг зі смородиною 45 хвилин при температурі 170 С. Потім пиріг остудити.
Тепер, після остаточного приготування, підніміть пиріг з краю ножем і просуньте лопаточку між дном форми і пирогом, акуратно викладіть на тарілку. Коли я використовую прозорі або керамічні форми, я не витягаю пироги. Такі форми здатні прикрасити будь-який стіл.
Подавайте пиріг з чорною смородиною і маскарпоне до столу. Приємного апетиту!