Пиріг зі сливами та італійської меренгою

Пиріг зі сливами та італійської меренгою – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Інгредієнти

Для тіста:
Вершкове масло – 100 г
Борошно – 200 г
Цукор – 50 г
Сіль – щіпка
Жовток курячий – 3 шт.
Для начинки:
Сливи – 400 г
Цукрова пудра – 6 столових ложок
Крохмаль – 3 столові ложки
Італійська Меренга:
Курячий білок – 3 шт.
Цукор – 180 г
Вода – 80 мл
Лимонна кислота – щіпка

Як приготувати Пиріг зі сливами та італійської меренгою

А ось і пиріг з меренгою і сливами.
Кількість інгредієнтів розрахована на форму діаметром 26 див

Покроковий рецепт

Інгредієнти.

Жовтки відокремити від білків, відкласти в сторону (білки прибрати в холодильник). Зробити рубане солодке тісто. Для цього, масло порубати ножем на дрібні шматочки. Просіяти на нього борошно, додати цукор і сіль. Порубати ножем або спеціальною рубкою для тіста. Повинна вийти крошкообразная консистенція. (Нагадаю, руками тісто місити не можна, так як масло при замісі тане, і корж вийде жорстким). Зробити з крихти гірку, у серединці – колодязь. Додати жовтки. Все ще раз порубати ножем, перемішуючи. Потім максимально швидко замісити тісто. Тісто не повинно бути однорідним. (Але, якщо тісто зовсім розсипається, значить, жовтки вам попалися маленькі. Тому додайте 1-2 столові ложки крижаної води, для зв’язки).

Тісто викласти на дно форми, сформувати високі бортики. Прибрати в холодильник на 30 хвилин… Форму з тестом дістати, вистелити пергаментним папером.

Викласти на папір вантаж з квасолі (щоб тісто при випічці не піднявся). Поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 10 хвилин. Забрати вантаж і поставити в духовку ще на 5 хвилин для сушіння дна. Якщо тісто все ж піднявся, наколіть його виделкою, пара вийде і все буде в порядку.

Корж посипте крохмалем (зробити це потрібно обов’язково, так як слива соковитий плід і при випічці пиріг без крохмалю “попливе”).

Сливу промийте, видаліть кісточки. Викладіть половинки слив м’якоттю вгору на корж. Посипте цукром або цукровою пудрою. Якщо ви не любите кислі пироги, не шкодуйте цукру (можете відхилитися від рецептури і подвоїти порцію цукру), так як слива після випічки завжди кислить. Поставте тарт в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин. Якщо бортики пирога почнуть горіти, накрийте його (пиріг) зверху пергаментним папером.

Приготувати італійську меренгу.
Основа меренги цукор, курячі білки і сироп.
Зваримо сироп. У невелику каструльку налити води, додати цукор і поставити на сильний вогонь на 5-10 хвилин. Сироп треба помішувати, поки не розчиниться цукор. Потім можна не заважати, нехай варитися і густіє.

Як визначити готовність сиропу? Треба в невелику чашу налити холодної води і вилити в неї трохи сиропу.

Якщо з сиропу можна сформувати кульку (руками), він готовий.

Білки збити до міцної піни. Ознайомтеся із правилами збивання білків, вони вам допоможуть. Потім влити тонкою цівкою гарячий (не киплячий) сироп, одночасно збиваючи білки.

Додати щіпку лимонної кислоти. Збивати до отримання щільної маси.

Меренгу викласти ложкою на остиглий пиріг зі сливою. Поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 5 хвилин або до зарум’янювання верху пирога.

Пиріг з меренгою остудити, подавати на стіл.

Пиріг з меренгою в розрізі…
Приємного апетиту!