Приготуємо плов з бараниною.
Інгредієнти
баранина – 1. 5 кг | |
цибуля – одна головка | |
морква – 1-2 штуки | |
жир (курдючний) – 150 г | |
родзинки білий – . | |
часник – одна головка | |
рис круглий – 800-900 г | |
зіра, барбарис, сіль – за смаком |
Баранина, звичайно ж, не є самим доступним м’ясом на ринку. Хоча якщо підійти до пошуку цього м’яса серйозно, то можна знайти за ціною від 350 рублів за кілограм, причому гідної якості. Все залежить від того чи давно ви займаєтеся цим питанням. Скажу лише кілька слів про цей продукт харчування. Баранину вживають в їжу більша частина населення нашої планети. Баран є не таким великим тваринам як свиня або корова і відповідно тушка його набагато менше. Це тягне за собою деякі проблеми.
По-перше, якщо тушка важить більше 20 кг, то відсоток жиру одразу зростає. По-друге якщо тушку розрізати то через 2-4 години м’ясо обвітритися і у нього буде непривабливий вигляд, що ми частенько спостерігаємо на прилавках магазинів. По-третє в тушці барана не так багато м’яса у туші свині чи корови.
Виходячи з усього вище сказаного, баранину краще купувати тушкою і в домашніх умовах обробити, і відразу заморозити, залишивши ту частину яку будете зараз готувати. Необхідною умовою для приготування плову є наявність посуду – казана. На дану кількість продуктів казан обсягом 6-8 літрів. Казан помилкова бути зі сферичним точніше напівсферичним підставою. В такому казані температура розподіляється рівномірно – це ідеальна умова для приготування плову. На електроплиті в такому казані не приготуєш, правда зараз є можливість купити казан і з плоским дном. Якщо ви хочете приготувати це блюдо на дачі і ви будете його часто готувати, тоді є сенс купити справжній чавунний казан зі спеціальною підставкою для закладки дров. Вибір за вами.
Покроковий рецепт
Отже, спочатку підготуємо всі продукти для закладки.
По-перше, потрібно дрібними кубиками нарізати курдючний жир. Далі очистити цибулю і моркву. Цибулину розрізати навпіл на дві частини і кожну частину порізати крупно на скибочки в 1 сантиметр. Моркву нарізати великими продовгуватими шматочками розміром з «картопля фрі». Поки ці продукти можна відкласти й зайнятися рисом.
Рис потрібно перебрати і промити в холодній воді, міняючи її як мінімум 8-10 разів, до тих пір, поки вода не стане прозорою. Покінчивши з рисом, підготуємо м’ясо. М’ясо бажано використовувати із задньої частини тушки барана, але якщо це не доступно, тоді будь-яку частину, де є м’ясо на кості. М’ясо ріжемо на кубики розміром 2, 5 — 3 сантиметри. Ну от підготовка закінчилася і займемося власне приготуванням плову.
Ставимо казан на вогонь і кидаємо в нього жир. Через деякий час жир почне плавитися. Домагаємося того щоб жир розтопився і на поверхні залишилися дрібні шкварки золотистого кольору.
Видаляємо їх з поверхні і відразу кидаємо цибулю, періодично помішуючи його, стежимо, щоб він не згорів і через деякий час додаємо моркву.
Як тільки морква обсмажилася, додаємо м’ясо і при періодичному помішуванні стежимо, щоб у ньому тільки згорнувся білок. Смажити до утворення скоринки не слід. Ось м’ясо трохи обжарилось, все, що знаходиться в казані, вирівнюємо і кидаємо туди вимочений родзинки, зіру і барбарис. У центр ставимо головку часнику очищену від першого шару лушпиння і ретельно вимиту. Потім рівним шаром засипаємо рис і додаємо води трохи менше ніж на фалангу пальця. Воду потрібно заливати повільно і рівномірно по колу казана. Після все це накриваємо кришкою і залишаємо варитися на 20 хвилин.
Через 20 хвилин знімаємо кришку, якщо вода вбралася, то збираємо рис гіркою згрібаючи його до центру тильною стороною ложки. У утворився рів між стінкою казана і рисової гіркою повинна виступити рідина, але невелика кількість. Накриваємо кришкою знову. Якщо ви готуєте на плиті, то температуру краще зменшити, якщо ж на вугіллі на мангалі, то по мірі їх згасання температура зменшується сама. Через хвилин 10-15 потрібно знову зняти кришку і подивитися, не абсорбувалась рідина.
Зазвичай її вже там немає. Ну ось вода вбереться повністю ще 2-3 хвилини на вогні і можна знімати. Ось тепер можна посолити, дістати часник очистити його і все ретельно перемішати. Подають плов гарячим і до нього білий виноград і гарячий зелений чай.