Сир адигейський

Сир адигейський – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Підігріти молоко на водяній бані майже до кипіння (появи бульбашок по внутрішньому краю посуду).

При безперервному помішуванні почати вливати молоко теплу сироватку. Як тільки почнуть з’являтися перші пластівці в молоці, потрібно влити ще склянку-півтори сироватки і зняти каструлю з плити. Залишити на півгодини, накривши кришкою.


Вибрати шумівкою утворилася на поверхні сирну масу і викласти її в друшляк або спеціальну форму для адигейського сиру. Злегка ущільнити масу шумівкою і залишити самопрессоваться на 1,5 – 2 години.


Перевернути сирний гурток на іншу сторону і посолити поверхню адигейської сіллю (можна і звичайного). Залишити ще на 1 – 1, 5 години для остаточного стікання сироватки. При бажанні можна покласти невеликий вантаж, але зазвичай такий сир формується з допомогою самопрессования.

Покласти гурток сиру (ще раз перевернувши і посоливши другу сторону) на дренажний килимок і прибрати в холодильник, де він повинен полежати день – два, після чого його можна спробувати. Але, як правило, проба знімається набагато раніше))