“Особлива” сирна паска з усіма секретами приготування.
Інгредієнти
Сир – 0,5 кг | |
Вершкове масло – 100 г | |
Яйця курячі – 2 шт. | |
Сметана – 3 ст. л. | |
Цукор – 100 г | |
Сіль – щіпка | |
Ванілін – 1 пакет | |
Родзинки – 1/4 склянки | |
Волоські горіхи – 1/4 склянки | |
Лимон цедра | |
Апельсин – цедра |
Скоро Великдень. На Великдень передбачається особливо рясна і різноманітна трапеза. У хаті кожного віруючого християнина на святковому Великодньому столі присутні традиційні страви, які несуть у собі глибокий символічний зміст, це паска, крашанки та великдень (з сиру). Великдень до речі в 2011 році буде 24 квітня як православна, так і католицька.
Поради з приготування сирної паски: Якщо ви не любите сирні грудочки, сир перетріть через сито або пропустіть через м’ясорубку. Сметану для паски краще всього брати густу, жирну. Горішки для паски можна подрібнити в блендері. Щоб паска легко виймалася з пасочніци, форму, перед заповненням необхідно вистилати трохи вологою марлею. Великдень слід тримати в холоді під гнітом, не менше 12 годин.
Покроковий рецепт
Пів кілограма свіжого доброго сиру перетерти разом з 100 г цукру піску до однорідної маси (можна виделкою, ложкою). Розм’якшене вершкове масло перетерти до білого з ванільним цукром. Порада: вершкове масло обов’язково размягчайте при кімнатній температурі, природним шляхом, не в мікрохвильовій плиті і не на газу.
Лимон і апельсин гарненько помити, витерти на сухо. Натерти цедру лимона і апельсина на дрібній тертці або спеціальним пристосуванням (кількість цитрусів за смаком. Я зазвичай кладу 2-3 столові ложки оцту і стільки ж лимонної цедри). Волоські горіхи дрібно порізати ножем або подрібнити в блендері.
У сирну масу додати 2 курячих яйця і 3 столових ложки охолодженої сметани (чим жирніше сметана, тим він буде густіше, так що, беріть на озброєння). Все гарненько перемішати столовою ложкою.
Додати збите з ванільним цукром вершкове масло. Ще раз перемішати.
Додати подрібнені волоські горіхи, заздалегідь вимочений родзинки і цедру цитрусових. Гарненько перемішати.
Взяти форму для паски. Вистелити форму вологою марлею, складеною вдвічі або бавовняною тканиною так, щоб краї звисали (вологість марлі потрібна для того, щоб готова сирна паска легко виймалася і повністю зберегла свій первозданний вигляд). У підготовлену пасочницу щільно викласти сирно-цитрусову суміш.
Накрити суміш залишилися куточками марлі. Поставити під гніт на ніч у прохолодне місце (холодильник). По хорошому, пасха повинна стояти під гнітом не менше 12 годин.
Далі готову сирну паску викласти на плоску тарілку. Прикрасити паску кондитерської присипкою. Великдень особлива готова! Приємного апетиту!