Сирна паска з цукатами і червоною смородиною

Сирна паска з цукатами і червоною смородиною – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Наближається Велика Пасха!
Відразу ж проникнулась духом наближення Великодня і прикидаю, що треба ще прикупити для випічки і фарби яєць.

Інгредієнти

Сир – 500 г
Вершки – 1 склянку (густого)
Яйця курячі – 3 ст. л.
Цукор – 150 г
Ваніль – 3 ч. л.
Цукати – 100 г
Сметана – 20-50 г
Смородина – трохи
Коньяк – 2-4 ст. л. (в залежності від кількості цукатів)

Як приготувати Сирна паска з цукатами і червоною смородиною

Пропоную рецепт Паски Особливою з цукатами і ягодою. При готуванні великдень піддається тепловій обробці, так що її сміливо можна назвати – заварна паска. Смак виходить цікавим, кисло-солодким. Ви можете використовувати різну ягоду. Мені не подобається нудотна солодкість великодня, тому я додаю червону смородину, яка надає кислинку. Замість цукатів можна покласти будь-які сухофрукти.

Покроковий рецепт

Сушені цукати заздалегідь замочити в коньяку на 40-60 хвилин. Відставити в сторону.

Половину цукру (75 г) перетерти дочиста з 3 курячими яйцями в жароміцної посуді.

Додати 1 склянку густих вершків і 3 столові ложки ванільного цукру.

Посуд з сумішшю помістити на водяну баню над іншою каструлею з невеликою кількістю слабко киплячої води і варити при постійному помішуванні до загусання вершкової маси.

Віджатий під пресом сир протерти через сито (можна пропустити через м’ясорубку або збити блендером, якщо не любите сирні грудочки). Потім до нього додати приготовану вище, вже остигнула заварную суміш, що залишилися 75 г цукор піску і додати 100 г сметани (сметану краще брати жирну і густу). Ложкою гарненько все перемішати до однорідної маси.

Цукати віджати в ситі, дати обсохнути. Додати подрібнені цукати і чисту суху червону смородину (чи іншу ягоду за бажанням). Все змішати.

Підготувати пасочницу, промити, вистелити злегка вологою марлею, складеною в 2-3 шари (вологість марлі необхідна, так, готова сирна паска легко витягується і зберігає свою форму в первозданному вигляді). Вистилаючи марлю, розраховуйте так, щоб звисали краю матерії. В пасочницу щільно викласти сирну масу (під пасочницу підкладіть тарілку, для збору зайвої рідини). Зверху поставити гніт, прибрати великдень на холод не менше ніж на 8-10 годин. Я завжди ставлю в холодильник на ніч.

Через добу паску обережно викласти на плоске блюдо.

Прикрасити на свій розсуд цукатами або ягодами. Якщо є діти, сміливо залучайте їх. Годиться все смачне і красиве – мармелад, цукати, горіхи, глазуровані насіння, шоколадні фігурки, різнокольорові посипання. Можна дотримуватися православної символіки, але не обов’язково. Не забороняються і трояндочки з крему, як на тортах, та інші прикраси в тому ж дусі. Головне, щоб радувало око. Великдень – взагалі дуже радісне свято!

Ось ще один варіант прикраси: жовтий цукор для декору. Приємного апетиту! І зі святом!