Інгредієнти
Морква – 4 шт | |
Дайкон – 200 г (білий редис) | |
Ріпчаста цибуля – 1 головка | |
Цибулю-шалот – 1 шт | |
Часник – 1 зубчик | |
Імбир – 1 ст. л. (натертого) | |
Вода – 2 склянки | |
Цукор – 2 ч. л. | |
Соєвий соус – 5 ст. л. | |
Сухий рибний бульйон (dashi) – 1 ч. л. (порошок) | |
Мірін (рисове вино) – 2 ст. л. | |
Рослинна олія – 2 ст. л |
Це дуже просте блюдо, що складається з овочів, зокрема, моркви та редиски. Тушкована морква і редис дайкон приготовані на соєвому соусі і рибному бульйоні. Від себе я додала деякі інгредієнти: часник і імбир, щоб додати страві аромату. Загадкове слово – мірін, нехай вас не лякає. Мірін — це рисове вино. На замітку: його можна замінити на суміш саке з цукром або суміш білого вина з цукром. Наводжу пропорції, для отримання ідентичного смаку:
1 столова ложка міріна = 2 чайні ложки саке + 1 чайна ложка цукру або
1 столова ложка міріна = 2 чайні ложки білого вина + 1 чайна ложка цукру
Покроковий рецепт
Підготувати і нарізати овочі. 4 моркви почистити, крупно порізати. 200 гр дайкона (білого редису) почистити, нарізати великими кубиками. 1 головку ріпчастої цибулі 1 зубчик часнику почистити, дрібно порізати. Цибулю-шалот гарненько промити, обсушити, порізати. Імбир очистити від шкірки, натерти на дрібній тертці.
Сковорідку поставити на середній вогонь, розігріти 2 столові ложки рослинної олії. На розігрітій олії обсмажити підготовлений раніше імбир (1 столова ложка), часник (1 зубець) та цибуля-шалот (1 шт). Смажити протягом 2 хвилин, потім додати дрібно нарізану ріпчасту цибулю. Смажити все разом з цибулею протягом, приблизно, 5-ти хвилин, поки цибуля не стане прозорим. Для м’якості цибулі, можна додати щіпку солі.
Потім в сковороду додати крупно нарізані овочі, моркву і редис дайкон. Смажити овочі протягом 2-х хвилин, періодично помішуючи.
Через 2 хвилини додати в сковороду 2 склянки води, розмішати, дати закипіти. Далі, додати 1 чайну ложку порошкового dashi (суміш рибного бульйону), 2 столові ложки мирина (рисове вино), 2 чайні ложки цукрового піску, 5 столових ложок соєвого соусу, добре перемішати. Довести все до кипіння, зменшити вогонь і тушкувати 30 хвилин (поки дайкон і морква не стануть м’якими). Солити тушкований дайкон і моркву немає необхідності, так як соєвий соус зазвичай занадто солоний і кількість ложок в даному рецепті не мала.
Тушкована морква і редис по-японськи готові. Можна подавати до столу порційно або виклавши все на велике основне блюдо. На гарнір найкраще підійде відварний рис.
Приємного апетиту!