У кожної господині є свій ідеальний рецепт тіста для вареників, я хочу поділитися своїм, він настільки простий, що під силу будь-якому кулінару, навіть того хто боїться працювати з борошном :).
Інгредієнти
Борошно – 400 г | |
Вода – 250 мл | |
Сіль – 0.5 ч. л. | |
Сир – 400 г | |
Яйця курячі – 1 шт. | |
Цукор – 1 ст. л. За смаком |
Вареники однаково популярне блюдо серед дорослих, і серед дітей, їх можна подавати як основну страву або як десерт. Різноманітність начинок задовольнить будь-якого гурмана. Про вареники не тільки писав відомий письменник, їм встановили кілька пам’ятників по всьому світу!
Сьогодні ми приготуємо вареники з сиром, солоні або солодкі вирішувати Вам, мої домочадці попросили зробити солодкі.
Покроковий рецепт
Підготуємо необхідні продукти: борошно, яйця, сіль, воду, цукор, сир.
Замішуємо круте тісто з просіяного двічі борошна і киплячої води з розчиненою в ній сіллю ложечкою або лопаткою (обережно спочатку суміш буде дуже гаряча). Коли маса трохи охолоне продовжуємо замішувати, руками збираючи його в кому. Тісто вийде дуже ніжна, еластична, однорідна. Накриваємо його плівкою і залишаємо на 20-25 хвилин для “дозрівання”.
Тим часом зробимо начинку: до сиру додати сіль або цукор і підготовлене (раніше ретельно вимиту) яйце, добре все перемішати. Начинка готова.
Тісто ділимо на рівні частини. З кожної частини скачуємо ковбаску приблизно три сантиметри в діаметрі і нарізаємо впоперек, на кружечки, які тонко розкачуємо за допомогою качалки. Я всі операції виконую на дерев’яній обробній дошці, посипаною борошном. На середину кожного кружечка тесту викладаємо сир, краї защипуємо, оформляємо у вигляді півмісяця звичайним способом або кіскою. У мене вийшли ось такі віночки.
Ставимо кип’ятити воду, трохи солимо її. Варимо помішуючи, близько 5 хвилин. Пам’ятайте, що тісто дуже ніжне і м’яке, довго варити не треба. А якщо Ви не плануєте використовувати всі вареники за один раз, то їх можна заморозити. Після розморожування вони не втрачають своїх смакових якостей.
При подачі добре використовувати велику білу, підігріту тарілку, в додаток можна використовувати сметану, мед, солодкі або солоні соуси, ягоди, цукрову пудру, а так само класичний підсмажену цибулю. Довго зберігати готові варенички не бажано, але при необхідності їх можна розігріти на пару або підсмажити на вершковому маслечко до хрусткої скоринки.
Ліпіть вареники разом зі своїми дітками, ви отримаєте масу позитивних емоцій, а страва стане набагато смачніше. Приємного апетиту!