Інгредієнти
Для тіста: | |
Борошно – 450 г плюс борошно на подсып | |
Вода – 150 мл | |
Молоко – 200 мл | |
Сіль – 1 чайна ложка | |
Сода – 1/2 чайної ложки | |
Оцет 9% – 1 столова ложка | |
Яйця курячі – 1 шт. | |
Для начинки: | |
Сир – 650 г | |
Цукор – за смаком | |
Яйця курячі – 1 шт. |
Вареники вважаються традиційним українським блюдом. Однак, якщо ми заглянемо в історію глибше, то виявимо турецькі коріння в нашого такого знайомого і улюбленого вироби. Українцям так полюбилася дюшвара, що вони з задоволенням перейняли і пристосували під свої смаки турецьке блюдо з тесту. А ось велика кількість самих різноманітних начинок – це, мабуть, саме український винахід. Яких тільки вареників не придумали старанні господині: і з картоплею, і з грибами, і з вишнями, з ежевикою і ще з самими різними начинками. Але, мабуть, найбільш популярні і улюблені вареники – це вареники з сиром. Представляю вам вареники та їх рецепт.
Покроковий рецепт
Змішаємо 200 мл води і 150 мл води. Борошно вищого сорту просеем, додамо молоко, змішане з водою. Додамо куряче яйце, трохи посолити. В отриману масу додаємо пів чайної ложки соди, погашеної оцтом. Все гарненько перемішати і замісимо м’яке тісто. При необхідності подсыпем борошно, щоб тісто було потрібної консистенції. Тісто для вареників готово.
Сир ретельно розімніть вилкою, додамо цукор за смаком і 1 куряче яєчко. Все гарненько перемішати. (Сир краще брати не рідкий, але без явної зернистої структури. Так як шматочки-зерна сиру будуть відчуватися і це буде неприємно при вживанні вареників).
Присыпем робочу поверхню борошном. Розкотимо тісто для вареників в тонкий пласт, виріжемо з нього кружечки. Приготування вареників – зовсім не складний процес. Я користуюся для цього нескладним пристроєм, який можна купити на ринку або в магазині. Можна ж обійтися склянкою або келихом.
У центр кожного гуртка тесту викладемо начинку з сиру.
З’єднаємо краю і щільно залепим вареник.
Якщо хтось цю процедуру ще не освоїв, також можна придбати різні пристосування, за допомогою яких можна легко сформувати акуратні вареники. З такими ноа-хау вареники готуються ще швидше і простіше. Вареники можна відварити відразу, а можна заморозити на завтра або для варіння на наступний тиждень. Це дуже зручно.
Воду для вареників доведемо до кипіння, підсолимо. У киплячу воду будемо викладати наші вироби так, щоб їм не було занадто тісно. Помішуючи, варимо вареники до готовності. Готовий виріб виймаємо шумівкою, викладаємо на тарілку, змащуємо маслом і вживаємо зі сметаною, варенням, джемом – кому як подобається.
Приємного апетиту!