Напевно, всім вже добряче набридли звичайні котлети з рисом або гречкою?
Інгредієнти
Сир – 120 г | |
Куряче філе – 550 г | |
Сало – 150 г | |
Ріпчаста цибуля – 1 головка | |
Часник – 3-4 зубчики | |
Сіль – за смаком | |
Спеції – за смаком | |
Мелений чорний перець – за смаком | |
Рослинне масло – для смаження | |
Волоські горіхи – за бажанням |
Котлети хороші тим, що можна експериментувати не тільки з фаршем, але і з начинкою. Котлети з начинкою називаються зрази. Це блюдо з’явилося в Литві, а згодом поширилося по всій Європі. Особливо популярні зрази в Польщі, Білорусії, країнах Прибалтики, в Україні. Спочатку начинка загортали в добре відбитий шматок м’яса. З тих пір, як за допомогою м’ясорубки ми маємо можливість подрібнювати м’ясо до стану фаршу, м’ясні зрази з фаршу взяли вид котлетки з різною начинкою. Начинка може бути найрізноманітніша: гриби, цибуля, яйце, рис, овочі. Я пропоную рецепт зраз з сиром. Сподіваюся це смачні курячі зрази з сиром нікого не залишать байдужими. Ось рецепт.
Покроковий рецепт
Фарш можна приготувати з того м’яса, яке є в наявності. Я роблю фарш з курячого філе з додаванням сала або грудинки. Додаю я жир, щоб фарш не був зовсім сухим. Куряче філе, звичайно, попередньо промиваю, зрізаю жилки і даю м’яса обсохнути. Пропускаю куряче м’ясо, сало і грудку через м’ясорубку. Додаю цибулю очищений і дрібно порізаний, часник, видавлений через чеснокодавку. Заправляю фарш сіллю за смаком і спеції за своїм бажанням і розсуд. Можна додати ще трохи чорного меленого перцю. Гарненько все вимішую.
Готую начинку для зраз з курячого філе. Сир натираю на дрібній тертці, додаємо 2 чайні ложки сухого або свіжого кропу. (В начинку можна ще додати волоських горіхів, перемелених в блендері).
З фаршу роблю корж середнього розміру (Порада: щоб фарш не прилипав до рук, краще їх змочити у воді).
У центр коржі викладаю сирну начинку, защипляю і формую котлетку. Потім курячу котлету обвалюю зі всіх сторін у борошні. Курячі зрази ля смаження готові. Якщо ви не хочете вживати зрази відразу, можна заморозити їх про запас.
Зрази з курячого фаршу смажу з одного боку на сильному вогні. Потім, після підрум’янення, котлету перевертаю і смажу з іншого боку на слабкому вогні до готовності, прикривши сковороду кришкою. Приблизний час смаження зраз з фаршу займає 7 – 10 хвилин з обох сторін.
Вживати курячі зрази з сиром треба гарячими, поки сир не застиг. Подавати можна з будь-яким гарніром і зі сметанкою. Приємного апетиту!